ПРИШТИНА ОД ХРВАТСКЕ ТРАЖИ ДА ГУРА НЕЗАВИСНОСТ: Желе да Загреб лобира за "узајамно признавање"

Д. Р. Ђ.

25. 11. 2020. у 09:00

ПРИШТИНА ОД ХРВАТСКЕ ТРАЖИ ДА ГУРА НЕЗАВИСНОСТ: Желе да Загреб лобира за узајамно признавање

Фото: John Thys, Pool Photo via AP

ПРИШТИНА у Хрватској тражи свог адвоката унутар Европске уније, који би утицао на то да се у потпуности промени природа дијалога са Београдом чији је посредник Брисел.

На то указују захтеви које је у Загребу изнела тзв. министарка спољних послова и дијаспоре Косова Мељиза Харадинај Стубла, међу којима су "три елемента дијалога", који су у супротности са дефинисаним оквиром преговора Београда и Приштине.

Као прво, дијалог којим посредује ЕУ је нестатусни, а Мељиза Харадинај Стубла је од хрватских званичника затражила "да помогну ЕУ" да се успостави "принцип поштовања територијалног интегритета, уставног поретка и унитарног карактера Косова". Затим, циљ дијалога је нормализација односа двеју страна, док приштинска министарка тражи да ЕУ дефинише да то буде "узајамно признавање". И треће, она од Загреба очекује асистенцију у одређивању временског оквира за постизање коначног споразума, иако је актуелни посредник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак више пута рекао да рок за постизање договора не постоји.

Мељиза Харадинај Стубла разговарала је у понедељак са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем и министром спољних послова Гораном Грлићем Радманом, а тема тих састанака било је и "стратешко партнерство Косова и Хрватске". Из Загреба је поручено да ће они подржати евроатлантску оријентацију Приштине и њено учешће у регионалним и међународним организацијама.

ГЛАСАЊЕ

КАДА се 2015. гласало о пријему "Косова" у Унеско, Хрватска је била "за", али Приштина није добила довољну подршку. Загреб је гласао и за пријем тзв. Косова у Интерпол 2018, али ни тада није постојао довољан број гласова за позитивну одлуку.

Захтеви које је Мељиза Харадинај Стубла изнела у Загребу, према мишљењу Милована Божиновића, некадашњег амбасадора у Бечу и Берлину су нереални, због чега читав тај догађај он приписује умиривању косовске јавности уздрмане дешавањима у Хагу којима се руши култ тзв. ОВК и "ослободилачких циљева":

- Ово је нови каталог максималистичких захтева, са намером да буду прст у око српској држави. Приштина је у Загребу одувек имала свог драгоценог савезника, али не верујем да ће Хрватска сада срљати у неку посебну акцију којом би компликовала сопствену ситуацију, већ ће се задржати на овим парадним гестовима. Изашли су у сусрет да се ова посета догоди, да Мељиза Харадинај Стубла убере неке поене и да се скрене пажња са косовске политичке сцене у којој се направио вакуум.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)