ПЕТАР ПЕТКОВИЋ О НОВИМ ПРОВОКАЦИЈАМА АЛБАНАЦА: На делу организованo и систематско застрашивање Срба на КиМ

Д. ЗЕЧЕВИЋ

22. 11. 2020. у 19:26

ПЕТАР ПЕТКОВИЋ О НОВИМ ПРОВОКАЦИЈАМА АЛБАНАЦА: На делу организованo и систематско застрашивање Срба на КиМ

Фото: Д.З.

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је вечерас да је “ исписивање симбола УЧК и префарбан српски назив на саобраћајном знаку за насеље Кишница нова у низу провокација усмерена против српског становништва у централном делу Косова и Метохије.

Инцидент се догодио надомак места где је недавно постављен билборд који велича злочине ове терористичке организације.

- Након постављања срамног билборда УЧК у Кишници, у истом насељу организован је напад на породицу Трајковић, да би у Грачаници покушали да спале српску тробојку и споменик Милошу Обилићу. Ово је четврта у низу провокација у овом делу КиМ за свега недељу дана, за коју до сада нико није одговарао - опомиње у саопштењу за јавност директор Петковић.

Он додаје да све наведено доказује да је на делу организована, систематска и континуирана акција застрашивања српског становништва на Косову и Метохији. А она не би била могућа без, како наводи, бар прећутне, политичке подршке и институционалног нереаговања привремених приштинских институција и међународних организација на КиМ.

Овакви поступци, према Петковићевим речима, јасна су порука да Срби нису пожељни на КиМ и да им је безбедност компромитована, посебно након хапшења албанских лидера и почетка суђења у Хагу за почињене злочине тзв. ОВК.

- Због тога још једном позивам међународну заједницу, посебно оне чији је то задатак и одговорност на КиМ, да омогуће безбедност и сигурност за све Србе на Косову и Метохији и да овакве инциденте најoзбиљније схватие, пре него што прерасту у још озбиљније проблеме. Користим прилику да позовем и Србе у покрајини да остану мирни и сложни, да на провокације не одговарају, јер то управо и јесте циљ оваквих акција. А Србија ће знати и моћи да их заштити, уколико то они, чији је то посао на КиМ, не буду умели или желели -закључује у саопштењу за јавност директор Петковић.

Потсетимо, данас поподне је на саобраћајном путоказу за насеље Кишница поред Грачанице, црвеном бојом исписано сиписао УЧК (ОВК) и префарбан назив на српском језику – Кишница.

Ова табла се налази недалеко од билборда који је недавно уклоњен, на којем је био истакнут амблем УЋК, што је узнемирило српско становништво у општини Грачаница.

Постављање билборда подигло је тензије у Грачаници након чега су уследили инциденти, каменовање и вређања породице Трајковић из Кишнице и покушај паљења српске заставе код споменика Милошу Обилићу у центру Грачанице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)