ТАЧИ ОСТАЈЕ ИЗА РЕШЕТАКА?! Тужилаштво образложило зашто је "Змија" опасна на слободи!

Танјуг

18. 11. 2020. у 18:13

ТАЧИ ОСТАЈЕ ИЗА РЕШЕТАКА?! Тужилаштво образложило зашто је Змија опасна на слободи!

Фото: Принтсцреен

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО тужилаштво тзв. "Косова" са седиштем у Хагу сматра да Хашим Тачи и друга тројица чланова Главног штаба ОВК треба да остану у притвору јер постоји реална опасност од утицаја и застрашивања сведока, као и ризик да мобилишу своје присталице и ометају поступак пред Специјализованим већима тзв. Косова (познатијим као суд за злочине ОВК).

- У овим околностима, бар док се не саслушају сведоци и не обезбеде докази, притвор је неопходан - наводи се у захтеву тужилаштва за њихово притварање који је данас објављен у проширеној, али и даље редигованој верзији, на 22 стране.

Одбрана је јуче најавила да ће тражити да им се укине притвор, те да тражи укидање редакције налога и аргумената тужилаштва за притвор како би суду представила своје контрааргументе за њихово пуштање на привремену слободу.

Тужилаштво подсећа да су у време које је наведено у оптужници осумњичени били претпостављени многим потенцијалним сведоцима тужилаштва, као и да и даље заузимају високе положаје ауторитета и утицаја.

- Имају средства, мотив и прилику да утичу на сведоке, жртве или саучеснике и да на други начин ометају поступак - навело је тужилаштво и детаљно образложило на које су све начине Тачи и Кадри Весељи и Удружење ратних ветерана ОВК утицали да се то тужилаштво и суд укину.

У свом поднеску тужилаштво поред осталог подсећа да је Удружење ветерана ОВК, од око 40.000 чланова тражило укидање Закона о оснивању Специјализованог тужилаштва и суда, као и да се годинама супротстављало претходним покушајима кривичног гоњења бивших припадника ОВК због ратних злочина.

Ово удружење је приређивало претеће протесте, демонстрације и претило грађанском непослушношћу, наводи тужилаштво и додаје да осумњичени сами имају дугу евиденцију неодговорности за злочине почињене током рата и истрага о њима.

Од почетка, како се наводи и у оптужници, као припадници ОВК и Привремене владе Косова, осумњичени су били чланови удруженог злочиначког подухвата са заједничким циљем преузимања Косова уз убиства и застрашивање свих противника ОВК.

У новије време, јавно су напали мандат тог тужилаштва и суда оптужујући га за дискриминацију и означавајући га као „историјску неправду“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)