ДАНАС ПРВА СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА: Адвокати шефова ОВК ће тражити да се злочинци бране са слободе?

Тањуг

18. 11. 2020. у 00:33

ДАНАС ПРВА СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА: Адвокати шефова ОВК ће тражити да се злочинци бране са слободе?

Специјални суд у Хагу

ДАНАС ће пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу бити одржана прва статусна конференција у процесу против четворице чланова Главног штаба ОВК.

Судија за претходни поступак је позвао сву четворицу оптужених у том предмету - Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија, као и њихове браниоце да присуствују статусној конференцији.

Они, међутим, имају могућност да одлуче да их заступа само њихов бранилац или да учествују у конференцији путем видео везе.

Статусна конференција служи за техничку размену информација о обелодањивању доказа тужилаштва и одбране, а требало би да буде речи и о притвору у којем се налазе оптужени јер су њихови адвокати најавили да ће тражити да се бране са слободе.

Фото: Принтсцреен

Фото: Архива


Тачи и остали први пут су прошле седмице пред судијом за претходни поступак негирали кривицу по свих 10 тачака оптужнице, која их заједно терети по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности у удруженом злочиначком подухвату.

Изручени су Хагу 4. и 5. новембра и смештени у притворуску јединицу.

Сва четворица се налазе на једној оптужнци Специјализованог тужиоца Џека Смита и терете се за низ ратних злочина међу којима је и око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца, политичких противника.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду - најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Јакуп Краснићи

Према подацима из овог предмета који су објављени, током периода који обухвата оптужница Хашим Тачи је био на челу дирекције ОВК за политичка питања и за информације.

Крајем марта 1999. Тачи је постао председник Привремене владе Косова (Привремена влада) и врховни командант ОВК.

У истом периоду Кадри Весељи био је члан дирекције ОВК за политичка питања и начелник обавештајне службе ОВК. Већ крајем марта 1999, по формирању Привремене владе, нашао се на челу Обавештајне службе Косова и постао министар за обавештајну делатност у Привременој влади.

Фото: Танјуг/АП Пхото

Реџеп Сељими у периоду из оптужнице, налазио се на дужности нацелника дирекције ОВК за операције. У августу 1998. био је главни инспектор ОВК, а крајем марта 1999, када је формирана Привремена влада, постао је министар за јавни ред, односно министар унутрашњих послова у тој влади.

Јакуп Краснићи је члан дирекције ОВК за политичка питања и званични портпарол ОВК. Касније током 1998, званично је постављен на дужност заменика команданта ОВК. По оснивању Привремене владе, Краснићи је постао њен портпарол.

Према наводима оптужнице, дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

Реџеп Сељими

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су били против ОВК.

У шест тачака оптужнице терете за злочине против човечности: прогон, затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство и присилни нестанак лица.

У четири тачке оптужнице терете се за ратне злочине: противзаконито или произвољно хапшење и лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)