ВЕСЕЉИ СЕ У ХАГУ ИЗЈАСНИО О ОПТУЖНИЦИ: Терориста негира кривицу, прекинут пренос суђења (ВИДЕО)

С. С. Р. - Ђ. М.

10. 11. 2020. у 15:15

БИВШИ шеф обавештајне службе терористичке ОВК Кадри Весељи данас ће одговарати пред судијама за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу ради упознавања са оптужницом и изјашњавања о кривици.

ВЕСЕЉИ СЕ У ХАГУ ИЗЈАСНИО О ОПТУЖНИЦИ: Терориста негира кривицу, прекинут пренос суђења (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

Весељи је ухапшен у четвртак, 5. новембра, након чега је заједно са Тачијем и Сељимијем из Приштине пребачен у Хаг и смештен у притвор.

15:45 - Прекинут пренос суђења

Из за сада непознатих разлога пренос је прекинут на сајту Специјализованих већа Косова у Хагу.

15:38- Терориста Весељи се изјаснио о кривици

- Чуо сам оптузбе и прочитао. С пуним уверењем могу да кажем да нисам крив ни по једној од тачака оптужнице - рекао је кратко видно нервозни Весељи након што је саслушао читање оптужнице.

15:28 - Весељи знао да ће злочини бити извршени

Након што су адвокати прочитала све тачке оптужнице по којој се терети Весељи. 

Адвокат Весељија бранио и Харадинаја

Весељија брани британски адвокат Бен Емерсон, који је такође бранио и Рамуша Харадинаја, као и Арсенија Јацењука, бившег премијера Украјине, и Карлоса Пуџдемона, бившег председника тзв. Каталоније. Такође је био и судија у жалбеном већу, током поступка против Војислава Шешеља у другостепеној пресуди, када је осуђен на 10 година.

После ослобађајуће пресуде Харадинаја, напао је Карлу дел Понте сто је уопште подизала оптужницу против њега

- Злочини су извршени у широкој кампањи насиља, а њихова мета су били особе које су наводно сарађивали са државним институцијама СРЈ, или особе које нису подржавале методе ОВК, као и цивили српске и ромске националности. Та лица нису била активни учесници ратних сукоба - рекли су адвокати оптужбе, и навели да је Весељи знао да ће злочини бити извршени.

15:18 - Весељи се обратио судијама

Кадри Весељи је на почетку суђења потврдио свој идентитет након питања судије, и потврдио да је спреман да прати процес и да одговара на оптужницу. У судници су присутни и Весељијеви браниоци, као и главни Специјализовани тужилац Џек Смит са помоћницима.

Он може одмах да се изјасни о кривици или у року од 30 дана, на новом рочишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)