ВЕСЕЉИ СУТРА ПРЕД СУДИЈОМ: Главни обавештајац терористичке ОВК ће се изјаснити о кривици

Тањуг

09. 11. 2020. у 17:59

НЕКАДАШЊИ шеф обавештајне службе терористичке паравојске ОВК Кадри Весељи, сутра поподне ће први пут бити изведен пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу ради упознавања са оптужницом и изјашњавања о кривици.

ВЕСЕЉИ СУТРА ПРЕД СУДИЈОМ: Главни обавештајац терористичке ОВК ће се изјаснити о кривици

Фото: Танјуг/АП Пхото

Весељију ће бити прочитана редигована оптужница која га заједно са Хашимом Тачијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем терети по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности, након чега ће га судија ће га позвати да се изјасни о кривици по оптужбама за које се терети.

Он може одмах да се изјасни о кривици или у року од 30 дана, на новом рочишту.

Весељи је ухапшен у четвртак 5. новембра, након чега је заједно са Тачијем и Сељимијем из Приштине пребачен у Хаг и смештен у притвор.

Тачи и Краснићи данас су се изјаснили да нису криви за оптужбе за које их терети Специјализовани тужилац Косова.

Пред Специјализованим већима у Хагу, познатим и као суд за злочине ОВК, Кадри ће као и остали одговарати и по командној и по индивидуалној кривичној одговорности за злочине које је ОВК почининла на Косову и Метоји и северу Албаније у периоду, који је обухваћен оптужницом, од марта 1998. до септембра 1999. године.

Оптужбама које су написане у 10 тачака, заједно са осталима се, поред других оптужби, терети за 98 убистава, за 18 познатих жртава присилног нестанка и више од 416 незаконитих притварања, која су извршена било по његовом наређењу, било уз његову помоћ, подршку или са његовим знањем.

Заједно са тадашњим, како их тужилац назива, припадницима Главног штаба ОВК, Тачијем, Реџепом Сљимијем и Јакупом Краснићијем, Весељи је оптужен за "удружени злочиначки подухват", у којем су учествовали и други припадиници припадници ОВК и политички заговорници самосталности Косова, у односу на Србију.

Тачи, Весељи, Саљими и Краснићи су оптужени и за злочине које су починили њихови потчцињени и који су детаљно описани у оптужници, јер су, како тврди тужилаштво, знали да су се злочини догодили или да ће бити почињени и нису ништа учинили да их спрече, нити да кривце казне.

У оптужници се детаљно описује десетине догађаја из 1998. и 1999. године у којима су људи отимани на улицама, у својим кућама и одвођени у импровизоване логоре широм Косова и Метохије, где су тешко злостављани, испитивани, понижавани и приморавани да признају сарадњу са српским властима и шпијунажу.

У регидовај оптужници, која је доступна јавности на енглеском језику, нису наведена имена жртава, ни живих ни убијених или несталих, али су описани догађаји који су пратили притварања у 15 логора ОВК на КИМ и два на северу Албаније, у Кукешу и Хасу.

На КИМ су поменути логори у Ðаковици, Гњилану, Качанику, Липљану, Малишеву, Новом Брду, Подујеву, Приштини, Призрену, Ораховцу, Србици, Сувој Реци и Витини.

Дат је такође табеларни приказ логора и периода у којима су се злочини догађали, без имена, али уз навођење оквирног броја жртава.

Весељија 10 тачака оптужнице терете за кривична дела ратних злочина и злочина против човечности.То су : 1. прогон по политицкој и / или етницкој основи, 2. стављање у затвор, 3. неаконито или својевољно хапшење и притварање, 4. остала нехумана дела, 5. сурово поступање, 6. мучење, 7. мучење, 8. убиство, 9. убиство, 10. присилно нестајање особа.

Махом исте оптужбе стављене су на терет и Тачију, Краснићију и Сељимију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)