СКАНДАЛОЗНЕ РЕЧИ ТАЧИЈЕВОГ АДВОКАТА: Трговина органима је лаж, поменуо и Бајдена!

Novosti online

09. 11. 2020. у 16:17

БИВШИ председник тзв. Косова, Хашим Тачи налази се на оптуженичкој клупи Специјалног суда у Хагу. Он се данас изјаснио о десет тачака оптужбе, међу којима су ратни злочин мучење, злочин против човечности, прогон и убиства, за које је рекао да није крив. У међувремену, његова одбрана коју чини широк тим адвоката из Француске, САД и Велике Британије, износи читав низ жалби на процес суђења.

СКАНДАЛОЗНЕ РЕЧИ ТАЧИЈЕВОГ АДВОКАТА: Трговина органима је лаж, поменуо и Бајдена!

Фото: Принтсцреен

Тачијева одбрана се жалила зато што се све десило "изненада", мислећи ту на његов долазак у Хаг, као и на то да су имали мало времена да се припреме.

Они су се поново жалили на правила суђења, изговарајући се епидемиолошком ситуацијом и чињеницом да један део њиховог тима није могао да добије визе.

- Зашто нема црног орла у судници? - питао је Тачијев адвокат Хупер, алудирајући да је ово тзв. косовски суд, па треба да буду обележја у судници, црвена застава за орлом.

- Онда ви треба да носите црвену тогу, а не црну - одговорио је судија Николас Гију адвокату који је био у црној "униформи".

Хупер је рекао да суд већ шест месеци ради на оптужници:

- Тачи се изјаснио да није крив и одбија изглед ове оптужнице. Знали смо још у јуну за оптужницу. Ово што смо добили је редиговано у великој мери, било би корисније да знамо све. Питамо где се налазе оптужбе о крађи органа и причи о "жутој кући", то је био разлог због којег је овај суд основан, Након драматичне пола стране у књизи Карле дел Понте, а након тога у извештају Дика Мартија.

- Ништа у оптужници не говори о страшним оптужбама о крађи органа. Врло енергично ћемо се борити и доказати да је све лаж. Тражићемо привремено пуштање на слободу Тачија - рекао је адвокат Хупер.

- Корисно би било да се у потпуности прочита оптужница у којој се описује десетине убистава и страдања стотина жртава. Сваки од тих описа спада у мандат овог суда - поручио је представник тужилаштва, одговарајући на питање Тачијевог адвоката где су оптужбе и докази "жутој кући'' и крађи људских органа, који су били иницијални разлог оснивања тог суда.

Затим је цитирао Џозефа Бајдена, будућег председника САД.

- Хашим Тачи је Џорџ Вашингтон Косова - цитирао је Хупер речи, како је рекао, Џозефа Бајдена, будућег предсеника САД.

Он је цитирао и бившег сенатора Боба Дола који је хвалио Тачија да је одиграо врло битну улогу у Рамбујеу, да је створио младу земљу која је "мултикултулатерална и толерантна, која поштује све заједнице".

Дејвид Хупер се већ двадесет година бави одбраном ратних злочинаца, пре свега оних који су оптуживани за ратне злочине и геноцид у Руанди.

Тако је заслужан за ослобађање бившег министра Руанде Андреа Рвамакубе и католичког свештеника Хормисдаса Нсенглмана, који су били оптужени за најстрашније злочине током геноцида у Руанди почетком деведесетих.

Тренутно брани бившег министра планирања Руанде Аугустина Нграбабваре, коме се суди због утицања на заштићене сведоке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)