ВАШИНГТОНСКИ СПОРАЗУМ ОСТАЈЕ: Дијалог Београда и Приштине биће и на агенди нове администрације САД

В. Н.

08. 11. 2020. у 22:00

СРБИЈА ће бити једна од ставки на спољнополитичкој агенди Бајденове администрације, пре свега дијалог Београда и Приштине, при чему се очекује да Вашингтонски споразум обавезује и наредну администрацију, слажу се аналитичари.

ВАШИНГТОНСКИ СПОРАЗУМ ОСТАЈЕ: Дијалог Београда и Приштине биће и на агенди нове администрације САД

Вучић, Трамп и Хоти

Милан Крстић са Факултета политичких наука сматра да ће Србија имати мало мањи маневарски простор са Бајденовом администрацијом да у дијалогу оствари нешто добро за себе. Директор Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе Стеван Недељковић сматра да се Бајден неће бавити овим регионом пуним капацитетом, већ ће то пренети на нижерангиране административце у Стејт дипартменту, али да ће и нова администрација инсистирати на свим одредбама Вашингтонског споразума.

- Најважнија ствар која произлази из тог договора јесте канцеларија ДФЦ која је отворена у Београду и која ће опстати упркос промени администрације у Вашингтону, зато што је та америчка финансијска корпорација за развој и основана уз подршку и демократа и републиканаца у Конгресу - закључује Крстић.

Он додаје да се не могу очекивати априори милијарде, али уколико српска привреда буде кадра да обезбеди владавину права и успешне пројекте за та средства, може да се очекује нешто добро и са средствима ДФЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)