ВРАТИТИ ВОЈНИ РОК ОД БАРЕМ ШЕСТ МЕСЕЦИ: Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, тражи заштиту ћирилице

Д. МИЛИНКОВИЋ

09. 11. 2020. у 11:17

ЗАЛАЖЕМ се за враћање обавезног служења војног рока јер је за сваку земљу важно да може да изврши мобилизацију војно обучених људи. То осетно повећава њену одбрамбену способност. С обзиром на геополитички контекст у којем се налази, Србија мора да буде снажна, како би заштитила себе и свој народ.

ВРАТИТИ ВОЈНИ РОК ОД БАРЕМ ШЕСТ МЕСЕЦИ: Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, тражи заштиту ћирилице

Милош Јовановић / Фото Танјуг

Ово у интервјуу, за "Новости", поручује Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, и наглашава да што нам војска буде јача, гаранција да ћемо живети у миру биће већа.

* Од кога нам то прети опасност?

- Војска првенствено служи као средство одвраћања потенцијалног непријатеља. Поред тога, оживљавање касарни широм Србије имало би и позитивне економске ефекте. Враћање обавезног војног рока од минимум шест месеци, а пожељно је и више, представљало би из више разлога здраво и пожељно искуство за данашњу омладину. Заједништво, солидарност, осећај дужности - све су то ствари које су важне за једну заједницу и земљу, а знамо да дух времена и данашња епоха не баштине претерано те вредности.

* Имамо и нацрт Закона о заштити ћирилице који је још мртво слово на папиру. Шта нам то говори?

- Да ужасно каснимо са усвајањем наведеног Закона. Снага једног народа лежи подједнако у његовој војсци колико и у његовој култури и идентитетском утемељењу. Зато је потребно што пре заштитити и промовисати ћирилицу, као што је битно дефинисати и спровести амбициозну политику у области културе: убрзати усвајање Закона о културним добрима; сачувати архитектонско наслеђе од инвеститорског урбанизма; олакшати рад неким од најстаријих институција попут Српске књижевне задруге или Матице српске, које се суочавају са материјалним потешкоћама. До краја године представићемо програм за културу који ће уз промену политичког система и борбу против корупције, свакако представљати један од наших приоритета.

ПРИТИСЦИ

* ХОЋЕ ли промена у Белој кући утицати на Србију, посебно када је реч о КиМ?

- Вероватно је да ће демократска администрација бити мање склона тражењу некаквог компромиса него Трампова. С друге стране, свет је данас много уравнотеженији и са толико других проблема, да нисам сигуран да ће нужно бити неких превеликих притисака на Србију.

* У светлу све учесталије ревизије историје, да ли нам је потребна резолуција о страдању српског народа у НДХ?

- Има више година како смо предложили усвајање Резолуције о геноциду у НДХ. И то нисмо учинили да би као народ неговали улогу жртве, већ да не заборавимо своје жртве и подједнако, да никада не заборавимо праву природу наших суседа.

* Да ли је то што је Вучић прихватио вашу идеју о Музеју српског средњег века у згради Железничке станице знак да је могућ дијалог власти и опозиције у цивилизацијској равни?

- Не знам да ли је могућ, али знам да је неопходан. Морамо да "унормалимо" јавну расправу јер као народ не можемо себи да дозволимо луксуз да једни од других правимо непријатеље. Власт сноси највећу одговорност за данашњу атмосферу, али и део опозиције учествује у њеном креирању.

* Очекујете ли да Тачи буде осуђен у Хагу и како би то могло да утиче на положај Србије у преговорима са Приштином?

- Очекујем да једног дана будемо у ситуацији да свим терористима и сепаратистима судимо у Београду и за то ћу се борити, темељно и стрпљиво.

* Верујете ли да би дијалог власти и опозиције, који би модерирао Дачић уз учешће ЕУ, могао да да резултат?

- Најделотворније би било да представници власти схвате да би за земљу било најбоље да се у медијски простор врати могућност истинске и аргументоване дебате, да се гласови добијају поштено, без притисака и клијентелизма и да се корупција сузбија и сече, а не поспешује.

Милош Јовановић / Фото Танјуг

 

БИЋЕ ЈОШ НАПАДА У ФРАНЦУСКОЈ

* КАКО као француски студент видите повампирење радикалног ислама и где је граница слободне речи?

- На делу је сукоб цивилизација и нисам сигуран да су Французи, који се своје цивилизације одричу деценијама, у предности. Није претерано тешко ни исламу да покаже виталност наспрам испразне и обесмишљене, да не кажем нихилистичке и декадентне, цивилизације Запада. Биће у Француској још терористичких напада као што ће бити још џамија и минарета. Или ће се француски идентитет трајно променити, са све јачом исламском компонентом, или ће доћи до већих сукоба и неке врсте грађанског рата. Трећег нема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)