АЛБАНСКИ МЕДИЈИ: Ово је тек почетак хапшења ОВК терориста, затвор прети и појединим држављанима Албаније

Novosti online

06. 11. 2020. у 15:53

Хапшења према налогу специјалног тужиоца Џека Смита, због ратних злочина припадника терористичке ОВК током сукоба деведесетих, могу бити проширена и на држављане Албаније, преносе албански медији на КиМ.

АЛБАНСКИ МЕДИЈИ: Ово је тек почетак хапшења ОВК терориста, затвор прети и појединим држављанима Албаније

Фото: Архива

Неименовани дипломатски извор, упознат са дешавањима у вези хашких оптужница, рекао је за Топ Канал да су најновија хапшења бивших лидера ОВК на Косову и Метохији само почетак дугог таласа привођења правди људи који ц́е се морати суочити са суђењем за ратне злочине.

- Албанска држава је дозвољавала успостављање затвора ОВК на својој територији, доказано је да су се злочини догодили, а сада ц́е специјални тужиоци по свој прилици проширити хапшења и на одговорна лица у Албанији - рекао је дипломатски извор.

Оптужница против дојучерашњег председника лажне државе Косова Хашима Тачија наводи три затвора Албанији и то у Кукесу, Хасу и Кахану код Тропоје.

Према наводима Топ Канала, уколико тужиоцу затраже хапшење албанских држављана који су били чланови ОВК, Албанија ће бити суочена са обавезом да прихвати надлежност овог суда на својој територији.

Постоје незванични подаци да су хашки тужиоци у истражне списе уврстили одлуку Савета министара албанске владе из 1998. године коју су потписали сви тадашњи министри за наоружавање ОВК и обезбеђивање база за позадинске потребе на североистоку Албаније.

Ово је уједно и најпроблематичнији део који укључује Албанију у ову истрагу, јер је одлуком тадашње владе дозвољено функционисање ОВК на том простору, која је поред наоружавања, организовања кампова за обуку, успоставила три затвора у којима је, према речима тужилаца, неколико људи преминуло услед злостављања.

(Косово онлине)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)