ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ПОДГОРИЦЕ: Не пада ми на памет да се извињавам било коме због успеха Србије

Новости онлине

31. 10. 2020. у 23:00

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ПОДГОРИЦЕ: Не пада ми на памет да се извињавам било коме због успеха Србије

Фото: Принтсцреен

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обраћа се вечерас из Црне Горе, где је отишао да би присуствовао сахрани митрополита Амфилохија.

Он је на почетку обраћања рекао да зна колико је важна личност био Амфилохије.

- Човек изузетне харизме, фантастичне борбености, човек који је обележио читаво једно поднебље, човек који је успео да остави дубок траг у српској историји.

Председник је рекао да верује да ће СПЦ мудро вођена руком патријарха Иринеја умети да додатно подигне енергију српског народа да остане свој на своме и да живи у најбољим односима са другим народима.

- Верујем да ћемо и из рада митрополита Амфилохија моћи да извучемо поуке - рекао је Вучић.

На констатацију да његова позиција уопште није лака, председник је рекао да он осећа велику одговорност.

- То нема везе са храброшћу. Видели сте вечерас, оно за шта мене оптужују у Црној Гори са једне стране, да ја водим великосрпску политику, а када их питам да ми дају разлог, они не умеју да ми одговоре. Са друге стране вам говоре да сте нешто негде издали, а ви знате да су то ноторне неистине. На то сам већ навикао, слушам то осам година - рекао је председник.

Он је нагласио да се Србија не меша у састав владе у Црној Гори, али да то многима није важно.

- Постоје многи који раде на томе да униште наш утицај, и да покажу да је добро само када је Србија слаба, а када кренемо да јачамо, онда никоме нисмо добри. Ми не водимо хегемонистичку политику, нисмо тражили ни министре, ни премијера. Ја сам и вечерас рекао Мандићу и Кнежевићу, никада не бих подржао мањинску владу, само зато што то јавност очекује - рекао је Вучић.

Он је нагласио да постоји опасан проблем у целом свету, а не само у Србији, да 4 или 5 одсто хоће да управља већином, зато што имају подршку тајкуна и медија.

- Они мисле да су лепи, а да смо ми крезави и глупи. Џабе што су полуписмени, они су умислили да су бољи, имају 4 или 5 одсто и хоће да владају. И онда не дозвољавају да се формирају владе.

Он је нагласио да Србија хоће добре односе са Црном Гором, али да му не пада на памет да се извињава свакоме због економског раста.

НИЈЕ МЕ КОНТАКТИРАО ЂУКАНОВИЋ

Председник Србије Алексадар Вуцић вечерас је одговорио одрично на питање да ли га је црногорски председник Мило Ђукановић контактирао када се сазнало да долази или када је стигао у Црну Гору.

- Не. Пријавили смо долазак свим надлежним државним службама, и то два пута данас, иако су неки у Црној Гори измишљали да то нисмо урадили - рекао је Вучић новинарима у Подгорици и додао да су их припадници црногорске полиције и безбедносне службе професионално дочек

- Нити ћу да се извињавам за своје политичке ставове, или што се срећем са пријатељима, виђаћу се са њима и када буду имали 1 одсто подршке и буду били у опозицији.

Вучић је истакао да му не смета и да га не занима ко се са ким среће, одговоривши на питање да ли му смета што се Кривокапић срео са Млађаном Ђорђевићем.

- Политика није питање емоција, ово је посао. Морамо да ствари поставимо рационално, и онда све нормално функционише.

Он је након тога рекао да је његова посета била потпуно уређена, у сваком смислу, па и безбедносном, а затим је потврдио изјаву владике Јоаникија да су Србија и Црна Гора најближе једна другој, и да ће то увек бити тако.

Подсећамо, Вучић је вечерас гостовао на ТВ Вијести, где је рекао да је Амфилохије знао са каквим се проблемима он, као председник Србије, стално суочава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

Slobodanka

01.11.2020. 03:41

Srbija se nikada nije ni mešala unutrašnje stvari druge zemlje, niti dozvoljava bilo kome sa strane da se meša u naše unutrašnje stvari.Nema više nikakve sumnje i dileme u regionu Srbija im je kriva samo zato što je počela da se razvija najbrže i da se izdvaja kao lider regiona.

Željko

01.11.2020. 03:55

Srbija se ne meša u političke prilike u drugim zemljama, ali je dovoljno jaka da drugima ne da da ugrožavaju njen suverenitet. Nekima to smeta, jer su u prošlosti navikli da nas ponižavaju, a sada to više ne mogu da čine.

Sandra

01.11.2020. 08:43

Ima dana, kao što je ovaj, kada se ispraća i sahranjuje mitropolit Amfilohije, gde iz poštovanja i posebnog pijeteta, ne treba davati nikakve izjave medijima i stavljati sebe ponovo u prvi plan. Ima dana i vremena za političke intervjue.

Maja

01.11.2020. 09:00

Прави државник. Ништа друго нијесан ни очекивала од предсједника Србије,још један доказ поштовања митрополита СПЦ Амфилохија

Vasa

01.11.2020. 09:45

Srbija se nikada nije mesala i nece u bilo cije tudje poslove, mi znamo nase, radimo kako znamo i umemo i smatramo da je tako i najbolje zato je i Srbija stigla sada tu gde jeste i mislim da je veoma uspesna