ПИТАЊЕ КОСМЕТА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ПРЕДУСЛОВ: Мађарски шеф дипломатије децидан - Србија је озбиљна држава, не играјте се са њом

Танјуг

31. 10. 2020. у 19:54

ПИТАЊЕ КОСМЕТА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ПРЕДУСЛОВ: Мађарски шеф дипломатије децидан - Србија је озбиљна држава, не играјте се са њом

Фото: Танјуг/Панон ТВ/Молнар Едвард

МИНИСТАР спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да није фер да решење питања тзв. Косова буде предуслов за то да Србија уђе у ЕУ или убрза своје интеграције.

- Није фер да то буде предуслов и не сме тако да буде - рекао је Сијарто за ТВ Прва.

Политички гледано, навео је он, неке земље у ЕУ и институције у Бриселу сматрају да је то политички предуслов јер је то, како каже, добра референца за њих, због чега не би подржали напредовање интеграције Србије, и то је велики проблем.

Сијарто је рекао да је штета што Србија није отворила ове године ниједно поглавље у преговорима у чланству и да је то срамота за ЕУ, а не за Србију.

- Србија је озбиљна држава и не треба да играмо игре са њом. ЕУ треба да каже директно да ли смо спремни за убрзање преговора или не - рекао је шеф мађарске дипломатије.

Он је поновио да се Мађарска залаже за убрзање европских интерграција Србије, јер сматра да је у интересу ЕУ да Србија постане њена чланица, барем колико је то у интересу и Србије.

Србија је технички већ спремна за отварање шест нових поглавља, каже Сијарто и додаје да не разуме зашто се одбацује прилика да се говори о важнијим питањима европских интеграција.

Он је рекао да је последњи пут на самиту ЕУ покренуо питање да ли постоји правна препрека зашто не може Србија да се отвори шест поглавља и да је добио одговор да не постоји.

- То значи постоји само политичка препрека, а то значи да све државе чланице то желе, могли бисмо да отворимо шест поглавља. Евопске земље које се наводно залажу за проширење и наводно су за интеграцију Западног Балкана, треба то јасно да кажу - истакао је шеф мађарске дипломатије.

Говорећи о пандемији корона вируса, Сијарто каже да када дође до неке кризе, недостаје лидерство ЕУ.

- Сви ми, чланице ЕУ, бориле смо се да добијемо опрему: маске, уређаје, респираторе на истом тржишту у Кини, наши посредници су се свађали, ''тукли'' су се око тога ко ће шта да узме...Није било никакве координације из Брисела, јер те институције могу да управљају стварима максимално у миродопским условима, али кад имамо кризу, недостаје лидерство ЕУ - оценио је Сијарто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)