МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Урадили смо праву ствар, Мини Шенген је будућност региона

Тањуг

30. 10. 2020. у 18:37

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Урадили смо праву ствар, Мини Шенген је будућност региона

Синиша Мали / Фото Танјуг

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да су одлуке које су донете данас на конференцији о "малом Шенгену" веома важне за све земље региона, уз поруку да је та иницијатива будућност региона и да даје основу за економски развој и региона и сваке земље појединачно.

- То су важни споразуми. Замислите како ће овај регион изгледати када се само са личном картом буде прелазила граница и стизало до Албаније, Северне Македоније, или до неке друге земље које ће се ускоро придружити овој инцијативи - рекао је Мали после онлине састанка чланица Иницијативе.

Указао је да ће, с обзиром на то да је договорено потписивање Споразума о унапређењу царинске политике о поједностављењу царинских процедура, камиони несметано пролазити границе, без вишесатног чекања.

Све ће то допринети развоју економије целог региона и директно развоју и порасту животног штандарда свих грађана у региону, рекао је Мали.

Мисли да ће Србија имати највише користи, као доминантна економија, али и цео регион ће да иде напред.

Додао је да је посебна и важна тема на састанку била најављена помоћ ЕУ, будући да цео регион Западног Балкана очекује девет милиарди евра финансијске подршке инвестиционог програма Европске комисије.

- Кроз Мини шенген направићемо и списак заједничких инфраструктурних пројеката који донатно треба да допринесу унапређењу квалитета инфраструктуре и економском развоју региона - поручио је Мали.

Подсетио је да се 10. новембра очекује потписивање споразума, а да ће већ 11. новембра слика бити сасвим другачија, када ће кренути и реализација договореног.

- Мини шенген је будућност региона и основа за економски развој целог региона и сваке земље појединачно. Праву ствар смо урадили и без обзира на неке разлике које постоје кључно је како да грађанима целог региона буде боље - истакао је министар финансија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)