АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: И даље остаје отворен позив за Мали Шенген за Приштину, Подгорицу и Сарајево

Тањуг

30. 10. 2020. у 18:27

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: И даље остаје отворен позив за Мали Шенген за Приштину, Подгорицу и Сарајево

Фото: Инстаграм

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, након учешћа на онлајн конференцији о Малом Шенгену, да и даље остаје отворен позив за Приштину, Подгорицу и Сарајево да се прикључе тој иницијативи.

- Ми Приштину очекујемо већ на неком од следећих састанака, у складу са вашингтонском иницијативом. Говорио сам и о томе на конференцији и очекујемо да се Авдулах Хоти прикључи већ на следећем самиту и сусрету, а онда очекујемо и Сарајево и Подгорицу - рекао је Вучић.

Каже да је договорено и формирање сталног секретаријата иницијативе, што је, истиче, веома важна одлука, пошто ће тако увек бити формализоване све одлуке.

- Суштина свега је да олакшамо живот свима. Ми смо сви заједно веома мали, али сви заједно смо мање мали него када смо сами. То је велика и важна идеја и од тога Србија има огромне користи - навео је Вучић.

Истиче да је прошло време када нисмо разумели светске процесе и када је свет ишао мимо нас, као и када нисмо разумели шта значи снажна економија.

Србија ће ове године имати највишу стопу привредног раста, додао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Luka

30.10.2020. 19:05

Zato je bitan regionalan pristup. Za 2 do 3 godine citav region Zapadnog Balkana bi mogao da bude drugaciji, ali je za to potrebno da ostale zemlje saradjuju i ucestvuju u projektima. To je plan koji ce pomoci regionu da se razvije i pomeri od statusa kvo.

Dragan

30.10.2020. 19:39

Trenutno je Mini ŠEngen najbolje rešenje za sve države u regionu. Ideja Mini Šengena nametnula se kao druga najbolja opcija nakon što je Evropska unija u oktobru 2019. godine odbila da najavi početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.