СУНИОГ: Чекамо документ о примени споразума о ЗСО

Танјуг

29. 10. 2020. у 23:41

СУНИОГ: Чекамо документ о примени споразума о ЗСО

Фото: Д.З.

ШЕФ канцеларије ЕУ на Косову Томаш Суниог изјавио је вечерас да се од извршне власти у Приштини очекује документ са договореним принципима о начину примене Споразума о Заједници српских општина.

-На Влади Косова је да предложи начин за напредак. Са моје тачке гледишта, постојало је више докумената и неформалних комуникација по овом питању, али чекамо став косовске владе о томе како даље поступати по овом питању- рекао је Суниог за КТВ.

На питање да ли ће поступити по овим препорукама, из кабинета косовског премијера Кохи нису дали одговоре.

У писаном одговору поновљен је став да је основни принцип у дијалогу „да нема договора ни о чему док се о свему не договоримо” и да нема делимичне примене споразума.

У изјави Антигоне Баџаку Идризи, директорке Канцеларије за информисање, наводи се да о тој теми "постоји одлука Уставног суда и писана гаранција бивше европске комесарке за спољну политику и безбедност Федерике Могерини да ЗСО не може имати извршна овлашћења".

Према њеним речима, "у оквиру принципа за дијалог, које су прихватиле локалне институције и међународни саговорници, у овој фази радимо на свеобухватном коначном споразуму, узајамном признавању и нормализацији односа".

Београд и Приштина су се првобитно договорили о формирању Заједнице општина са српском већином у априлу 2013. године, подсећа Косово онлајн.

Две године касније, 2015., разговарали су о принципима на којима би се основало таква Заједница.

Крајем 2015. године, косовски Уставни суд је оценио да 23 тачке Споразума о Заједници нису у складу са Уставом тзв Косова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)