БАЈДЕНОВ ЦИЉ - СРБИЈА МОРА ДА ПРИЗНА КОСОВО: Члан штаба кандидата демократа открио шта ће се десити у случају победе на изборима

Д. Р. Ђ. - Д. Д. С.

30. 10. 2020. у 09:00

БАЈДЕНОВ ЦИЉ - СРБИЈА МОРА ДА ПРИЗНА КОСОВО: Члан штаба кандидата демократа открио шта ће се десити у случају победе на изборима

Илустрација - Foto AP

ОБОСТРАНО признавање Србије и "Косова" биће крајњи циљ дијалога уколико на америчким председничким изборима победи кандидат демократа Џозеф Бајден.

Такође, настојаће се да преговарачки процес који су предводиле САД под Доналдом Трампом и чији је главни актер био Ричард Гренел, постане део јединственог дијалога у којем посредује Европска унија.

Овакво виђење преговарачког процеса Београда и Приштине има Мајкл Карпентер, директор америчког Пен Бајден центра и саветник у изборном штабу демократа.

- Од Бајденове администрације очекивао бих много активније учешће са ЕУ, да седну заједно за сто и да немамо два процеса, него јединствени дијалог Србије и Косова, уз ЕУ и САД. Мислим да ће то највероватније довести до највећег успеха у будућности - навео је Карпентер за ТВ Прва.

Спољнополитички аналитичар Немања Старовић каже, за "Новости", да је познато да би Бајденов улазак у Белу кућу довео до интензивније координације између Вашингтона и Берлина по бројним питањима, укључујући и усаглашавање политика према Западном Балкану:

- То би највероватније значило да ће Бајденова администрација ЕУ препустити водећу улогу у процесу дијалога. Имајући у виду прилично ригидне ставове Берлина, којима се не оставља простор за суштински компромис, такво повлачење Вашингтона у други план би свакако било мање повољна опција за српску страну.

У случају да се Трамп избори за други мандат, за очекивати је, каже Старовић, да ће односи САД са централном државом ЕУ бити оптерећени све комплекснијим изазовима и извесно је да би две престонице спроводиле своје иницијативе не водећи бригу о координацији деловања, па чак можда и уз тежњу да се осујети свака могућност да ривалска сила забележи успех у виду проналажења решења за косметско питање под њеним окриљем.

Иначе, у финишу председничке кампање у САД, оба кандидата се надмећу за гласове како српске, тако и албанске дијаспоре. Тако је у среду бивша државна секретарка Медлин Олбрајт говорила на једној онлајн конференцији чији је модератор био албански лобиста конгресмен Елиот Енгел.

- Кампања коју је водио Клинтон била је успешна. Бајден је мобилисао земље у НАТО кампањи - рекла је Олбрајтова, говорећи о 1999, када је бомбардована СРЈ, поручујући да су "америчке патриоте прави пријатељи Албанаца".

На другој страни, Трампов изасланик за дијалог Ричард Гренел у недељу ће се у Питсбургу, у америчкој држави Пенсилванији, трећи пут састати са припадницима српске заједнице у САД, само два дана уочи гласања за шефа Беле куће.

Гренел и републикански сенатор из Висконсина Рон Џонсон позвали су у недељу Србе у Милвокију да гласају за Трампа, али је Гренел претходно у видео-поруци позвао и Албанце који живе у САД да поново изаберу кандидата републиканаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

prellee

30.10.2020. 11:33

Bio bully man i ostao. Sileđija-globalista koji nikad nije razumio Srbiju i Srpske žrtve. polako i nemoj se zatrkivati, Srbija ne voli ultimatume i ne voli zavrtanje ruku. Mnogo puta u prošlosti Srbija je rekla, sa nama ne možeš tako da razgovaraš. Mnogim imperijama je Srbija rekla, NE, na kraju su Imperije i propale.