САСТАНАК СА БРИТАНСКОМ АМБАСАДОРКОМ: Џонсон позвао Вучића да учествује на Самиту посвећеном климатским променама

Novosti online

29. 10. 2020. у 12:54 >> 12:54

САСТАНАК СА БРИТАНСКОМ АМБАСАДОРКОМ: Џонсон позвао Вучића да учествује на Самиту посвећеном климатским променама

Фото: будућностсрбијеав

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић примио је амбасадорку Уједињеног Краљевства Шан Маклеод, са којом је разговарао о резултатима борбе против заразне болести КОВИД-19 у двема земљама, али и сарадњи у другим областима.

Председник Вучић и амбасадорка Маклеод су се сагласили да су здравље становника Србије и Уједињеног Краљевства и међународна сарадња приоритети за власти двеју земаља.

Они су изразили наду да ће актуелна алармантна ситуација са овом заразном болешћу, уз солидарност, бити ускоро превазиђена, како би се Србија и Уједињено Краљевство посветиле циљевима друштвеног и економског развоја, наводи се у саопшењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике.

Председник Вучић се интересовао за резултате британских стручњака у развоју вакцине против корона вируса и изразио задовољство њиховим напретком.

Амбасадорка Маклеод је нагласила значај укључивања Србије у систем КОВАКС, као систем глобалног одговора на изазов КОВИД-19, који пружа могућност најбржег, правичнијег и лакшег набавке вакцине, када она буде на располагању.

Вучић је поновио посвећеност Србије снажењу политичког дијалога са Уједињеним Краљевством на највишем нивоу, што би допринело и јачању сарадње двеју земаља у различитим областима од заједничког интереса, укључујући економију и одбрану.

Он је такође изразио и потребу снажења сарадње у оквиру међународних организација, с обзиром на то да су и Србија и Уједињено Краљевство искрено посвећени принципима мултилатерализма.

Амбасадорка Маклеод је рекла да и Влада у Лондону има намеру да оснажи економску, посебно трговинску сарадњу двеју земаља, очекујући да ће околности дозволити скору посету ресорног министра Србији.

Амбасадорка Маклеод је пренела позив премијера Џонсона председнику Вучићу да учествује на онлајн Самиту посвећеном клими и климатским променама, који у децембру организује заједно са Генералним секретаром УН, председником Француске, председником Чилеа и премијером Италије.

Она је нагласила да Уједињено Краљевство и премијер Џонсон придају велики значај питању очувања животне средине, изразивши наду да ће Србија моћи да учествује у смањењу емисије угљен-диоксида, како би допринела изградњи зелене економије и остварењу других циљева те врсте.

Председник је фотографије са састанка поделио на Инстаграм налогу будућностсрбијеав.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (53)

Filip

29.10.2020. 11:40

Velika Britanija je jedno vreme bila inicijator nekih rezolucija koje nama nisu išle na ruku. Odnosi su bili uzdržani. Ali već neko vreme kao da se nešto menja, nadajmo se da ćemo sa novom ambasadorkom imati više aktivnosti koji će te odnose stalno poboljšavati.