ТАЧИ МИНИРА РАД СУДА: Главни тужилац за злочине ОВК Џек Смит јавно упозорава на понашање Приштине

Д. Р. Ђ.

27. 10. 2020. у 20:42

ТАЧИ МИНИРА РАД СУДА: Главни тужилац за злочине ОВК Џек Смит јавно упозорава на понашање Приштине

Хашим Тачи / Фото Танјуг-АП

ПОСТОЈИ добар разлог да се верује да је измена устава коју предлаже Хашим Тачи, а која се односи на мандат Специјализованих већа, део шире стратегије да се подрије рад Специјализованог тужилаштва и већа.

На ово је указао Џек Смит, главни тужилац Специјалног суда за злочине ОВК у свом поднеску предатом прошле недеље Специјалном већу Уставног суда при Специјалном суду у Хагу.

Тачи је, подсетимо, у августу предложио скупштини у Приштини измену два члана устава који се односе на регулисање дужине мандата Специјализованих већа, а потом је читав случај стигао пред Уставни суд у Хагу, чије мишљење је затражила председница парламента Вљоса Османи.

- Чињеница да амандмане предлаже председник који је предмет оптужнице у вези са ратним злочинима и злочинима против човечности упозорава да их треба проценити са посебном пажњом. Тачи није незаинтересована странка - навео је Смит.

Цитирајући Тачијево обраћање скупштини, главни тужилац је закључио да, "сугеришући да временски мандат суда захтева продужење", Тачи наговештава да је мандат суда већ истекао у августу 2020:

- Потенцијална последица тог става била би поништавање свих предузетих радњи Специјалног тужилаштва, укључујући било какво потврђивање оптужнице против самог господина Тачија. Заправо, Тачи вишеструко покушава да подрије оквир рада Специјализованих већа и Тужилаштва.

Он сматра да су амандмани који се односе на мандат суда непотребни, јер устав "Косова" адекватно регулише мандат већа и тужилаштва и подсећа да је у складу са обавезама које је Косово преузело споразумом са ЕУ, предвиђено да се рад Суда наставља све док Савет ЕУ не обавести Косово да су сви судски поступци окончани.

Иначе, сви који су се, засад, појавили пред Специјалним судом у Хагу - Хисни Гунцати, Салих Мустафа и Насим Харадинај, листом су изјављивали да суд не признају и да му је мандат - истекао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)