ЕКСПРЕСАН ОДГОВОР ТАЧИЈУ ИЗ БЕОГРАДА: Покрајине не могу бити чланице УН

Novosti online

24. 10. 2020. у 16:54

ЕКСПРЕСАН ОДГОВОР ТАЧИЈУ ИЗ БЕОГРАДА: Покрајине не могу бити чланице УН

Фото: ЕПА

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да аутономне покрајине не могу бити чланице УН, и да је то реалност са којом треба да се суочи и самозвани косовски председник Хашим Тачи и сви остали у Приштини који мисле да је могуће државност добити на поклон.

Петковић је у саопштењу подсетио да је Република Србија пуноправна чланица Уједињених нација, укључујући Косово и Метохију као њену аутономну покрајину, и никако другачије.

И овом приликом, навео је директор Канцеларије за КиМ, подсећам да већи део човечанства не признаје једнострано проглашену независност наше јужне покрајине, и жеље Хашима Тачија у тој ствари не играју никакву улогу.

- Уосталом, Приштина је доследним игнорисањем УНМИК-а и његове улоге у очувању мира и стабилности на Косову и Метохији на делу показала да презире међународни поредак утемељен на систему Уједињених нација, тако да Тачијеве жеље, осим што су у сфери фантастике, јесу такође лицемерне и неискрене - оценио је Петковић.

А, ако је баш напрасно почео да цени УН, нека се замисли над извештајем генералног секретара УН Антонија Гутереша у којем се говори о опструкцији специјалног суда за ратне злочине ОВК од стране Тачија, поручио је Петковић.

- Србија је спремна да политичким представницима Албанаца са Косова и Метохије, кад год одлутају предалеко у својим маштањима, помогне у суочавању са реалношћу, као што је то чинила и до сада - навео је Петковић.

За Србију је Дан УН, који се обележава у знак сећања на доношење Повеље светске организације, свечани дан, јер то је место где наша земља чврсто, на темељима међународног права, брани своје државне и националне интересе на Косову и Метохији, закључио је Петковић.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)