ПРИШТИНА МОРА ДА ПРОМЕНИ СТАВ: Вучић путем видео-линка учествовао на Београдском безбедносном форуму (ВИДЕО)

Novosti online

22. 10. 2020. у 15:30 >> 16:35

ПРИШТИНА МОРА ДА ПРОМЕНИ СТАВ: Вучић путем видео-линка учествовао на Београдском безбедносном форуму (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић учествује путем видео-линка на специјалном панелу "Београд-Приштина, нема решења без поверења", у оквиру Београдског безбедносног форума.

Вучић је истакао да Приштина мора да промени став да је једино решење да Србија призна тзв. Косово, и да схвати да је неопходно да се примене сви потписани споразуми, пре свега, Бриселски. Он је рекао да се само тако може наћи компромисно решење, а компромису, како истиче, нема алтернативе.

Председник Србије је то рекао на специјалном он лајн панелу "Београд-Приштина, нема решења без поверења". Вучић је рекао да за Србију ситуација око Косова и Метохије није лака, имајући у виду да су 22 од 27 чланица ЕУ признале независност Косова, али је указао да је, у складу са УН и Резолуцијом Савета безбедности 1244, све супротно од онога што кажу неке велике силе.


- Нисмо у лакој, ни једноставној ситуацији и волели бисмо да видимо постизање компромиса две стране - поручио је председник Србије.

Он је изразио наду да ће се Европска унија борити, заједно са обе стране, за постизање компромиса, јер он, наглашава, нема алтернативу.

- Да ли ће бити лако, да ли смо спремни за компромис? Увек ћете чцути из Приштине да само Србија треба да призна Косово, да ће они урадити исто и да је онда све решено. Међутим, компликованије је од тога - указао је Вучић.

Истакао је да морамо да променимо атмосферу и имплементирамо све што је потписано, почев од Бриселског споразума из 2014, као и да мењамо свеукупну атмосферу. Вучић је указао да је неопходно да се разговара о економским везама. Оценио је да су две стране, такође, далеко од помирења, и да треба радити на томе, као и прекинути са тим да гледамо једни на друге као противнике и непријатеље, већ да налазимо могућности за сарадњу.

- Нисам оптимиста, али смо привржени процесу проналажења решења и спремни смо да радимо снажно на томе - закључио је Вучић.

У фокусу панела је дијалог Београда и Приштине, а у дискусији учествују председник Србије Александар Вучић, премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти, специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Под геслом "Нема мира без помирења" јубиларни Београдски безбедносни форум који траје током целог октобра одржава се онлајн због пандемије корона вируса.

Поред разговора о дијалогу Београда и Приштине, будућности Европске уније и европској перспективи Западног Балкана и изборима у САД, биће речи и односу технологије и приватности, анти-ЕУ наративима у државама Западног Балкана, депопулацији, кризи демократије и солидарности.

За десет година, у оквиру Београдског безбедносног форума је организовано више од 230 дискусија, које су окупиле преко 4.000 учесника и више од 900 панелиста, међу којима су доносиоци одлука и креатори политика, представници безбедносних институција, цивилног друштва, међународне и академске заједнице из Србије и региона, али и осталих делова Европе и света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)