ПРЕЖИВЕЛА ЈЕ УСТАШКИ ЛОГОР, ДАНАС ПРЕДСЕДАВА СКУПШТИНОМ: Ко је Смиља Тишма, најстарија посланица која је одушевила колеге

Новости онлине

22. 10. 2020. у 14:37

СКУПШТИНА Србије наставила је данас конститутивну седницу на чијем дневном реду је избор председника парламента, потпредседника, именовање генералног секретара и избор радних тела.

ПРЕЖИВЕЛА ЈЕ УСТАШКИ ЛОГОР, ДАНАС ПРЕДСЕДАВА СКУПШТИНОМ: Ко је Смиља Тишма, најстарија посланица која је одушевила колеге

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Седницом је и данас, како пропис налаже, руководила Смиља Тишма (91), најстарија посланица новог сазива српског парламента. Тишма, иако је према званичним подацима ушла у десету деценију живота, ипак наглашава да није сигурна колико година заправо има, јер су је комшије и пријатељи уверавали да је рођена 1931. или 1932. године.

Тишма је изабрана за посланицу на листи Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија иако званично није члан ниједне странке.

Она је својевремено за Курир телевизију причала о својој невероватној судбини...

Није сигурна колико има година. Званично јој пише 91. Комшије и пријатељи су је уверавали да је рођена 1931. или 1932, она сама верује да је и коју годину млађа. Има бесконачно велико животно, па и радно искуство, али и енергију какву немају ни више деценија млађи од ње.

Она је преживела два логора за време Другог светског рата! Рођена је и одрасла у Западној Славонији, где је као мала остала без оца.

- Зашто њима Срби у Западној Славонији сметају? - пита се Смиља и враћа филм на тешко детињство:

- Тог 17. априла 1941. одвели су 18 сељака на челу са мојим оцем. То су зликовци. Шта им је сметао сељак, отац четворо деце? Њега су отерали 17. априла, а нас почетком јуна – мајку са нас четворо деце, са осталим српским породицама. Циљ им је био да очисте Хрватску од Срба. То је била немачка идеја. 

И док се сећа оца, не може да задржи сузе. “Сетила сам се оца ког су одвели голог и босог када су га скинули са трешње, које је тада брао. Ја сам му однела одело у неки њихов штаб и тада сам га последњи пут видела”.

Фото: Н. Скендерија

Мајку са четворо деце, од којих је Смиљка била најстарија, недуго затим одвели су у логор Велики Грђевац.

- Тек касније сам чула да је то било сајмиште за стоку. Памтим да смо били на великом зеленом пољу. Спавали смо на земљи. Те године је требало да кренем у школу. Одатле су нас пребацили у Бјеловар, где је било много људи. Неке су одатле транспортовали за Србију, али многе породице су вратили кући, па и нас. То је била касна јесен. Кад смо се вратили кући, мајка је стално шетала, није спавала, плашила се да нас не покољу. Убили су ми ујака, ујну, баку, теткино двоје мале деце… Ми смо некако преживели ту зиму уз помоћ комшија, који су били Хрвати.

Следеће године, Смиљка се са мајком, сестрама и братом поново нашла у логору.

- Опет у јуну… Опет у Велики Грђевац, па у Бјеловар. Обишли смо пет логора, најдуже смо били у Сиску и Јастребарском. У Сиску су нас одвојили од родитеља, то јест нас од мајке. Кажу да је ту била фабрика стакла, где су ставили нас децу. Спавали смо на паркету или бетону, како ко, али нас децу нису дирали, вероватно су хтели да нас претворе у Хрвате. Из Сиска су децу затим пребацили у Јастребарско, у самостан.

На слободи се Смиљка нашла средином 1943. “Извукао нас је комшија чика Мата, Хрват који је гарантовао за нас. Када је умро, у знак захвалности подигла сам му споменик”. Међутим, када је четворо деце стигло кући, чекао их је ужас. “Кућа нам је била спаљена, па смо до краја рата живели код комшија, фамилије”…

Рат се завршио, а она је са сестрама и братом стигла у Београд, где су јој већ била два стрица. Међутим, деца су распоређена у домове у Новом Саду, Неготину и Београду. “Ја сам касније завршила Правни факултет, после чега сам била сам потрчко код председника, али су ме приметили на неком састанку. Ваљда им се допала моја одважност, брзина… Запослили су ме у министарству и цео радни век сам ту провела. Кажу да сам била вредна”.

Фото: Д. Миловановић

Пре 14 година је отишла у пензију, а сада има здравствене проблеме. “Имам проблема са ногама, по три месеца будем у болници на лечењу. Добро је да уопште ходам. То сам ‘зарадила’ још као дете у логору”. Смиљка се налази на листи СПС-ЈС, а има високо мишљење о председнику Србије Александру Вучићу.

- Вучић је добар човек, поштен и частан, не јури за парама, али нису сви около такви”. Упркос годинама, не зна за страх, не боји се ни короне. “Не плашим се да могу да се заразим, ставим маску и идем напоље - у свом стилу је ова храбра и одважна жена завршила разговор за Курир телевизију.

Посланицима, подсећамо, на седници 3. августа потврђени су мандати, а избором скупштинског руководства се заокружује процес формирања парламента, тако да се стварају услови и за избор нове Владе Србије коју ће поред СНС чинити СПС, СПАС, али и странке мањина.

За председника скупштине предложен је лидер социјалиста Ивица Дачић, а медији су пренели да ће генерални секретар скупштине бити Вељко Одаловић који је до сада обављао функцију генералног секретара у Министарству спољних послова.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)