ДЕМОГРАФИЈА ДМИТРОВИЋУ, А СОЦИЈАЛИСТИ ХОЋЕ ПРОСВЕТУ: Назире се кадровски мозаик нове Владе, данас избор председника Скупштине и одбора

С. С. Р. - Д. М.

22. 10. 2020. у 10:00

ДЕМОГРАФИЈА ДМИТРОВИЋУ, А СОЦИЈАЛИСТИ ХОЋЕ ПРОСВЕТУ: Назире се кадровски мозаик нове Владе, данас избор председника Скупштине и одбора

Фото И. Маринковић

ВЛАДА Србије, која мандат треба да започне 28. октобра, имаће најмање 22 члана, а већина чланова биће из редова напредњака.

Како сада ствари стоје, социјалистима ће припасти два ресора и по један СПАС-у и коалиционим партнерима СНС - странкама Расима Љајића и Милана Кркобабића.

Како тврде наши извори, СПС ће, по једној варијанти, остати Министарство државне управе и локалне самоуправе, које ће наставити да води Бранко Ружић, док ће Александар Антић из ресора енергетике бити прекомандован у саобраћај. Друга опција је да један од два ресора која су намењена СПС буде просвета, што је и жеља социјалиста. Већ је познато да ће шеф ове партије Ивица Дачић бити председник парламента.

Према нашим информацијама, СПАС Александра Шапића највероватније ће добити новоформирано Министарство за бригу о породици, деци и демографији. Ту се као најозбиљнији кандидат за шефа помиње Ратко Дмитровић, који је на листи СПАС изабран за посланика.

Како је најавио председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић, у наредним данима требало би да обави разговоре са ПУПС и Српском народном партијом. Како сада ствари стоје, Кркобабић који у овом мандату брине о регионалном развоју могао би да прошири свој делокруг и да се стара о селу. Он се и у одлазећој влади бавио сличним пословима, као министар без портфеља за регионални развој и координацију рада јавних предузећа. Остаје недоумица да ли ће и Ненад Поповић наставити рад у Немањиној 11, где је тренутно министар без портфеља за иновације и технолошки развој.

Фото Танјуг

У Влади ће на министарском нивоу и даље бити заступљен и СДПС, с тим што ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација уместо Љајића убудуће водити Татјана Матић, која је била државни секретар у овом ресору.

Од напредњака у Влади засада сигурно остају Синиша Мали и Бранислав Недимовић, који ће задржати ресоре финансија и пољопривреде. Зорана Михајловић свакако остаје у Немањиној, али се као опција помиње и да ће променити ресор, па можда из грађевине пређе у енергетику. Досадашњем шефу Министарства унутрашњих послова Небојши Стефановићу намењен је ресор одбране. У том случају Александар Вулин би преузео полицију. Досадашња председница парламента Маја Гојковић биће министарка културе и информисања.

Као најозбиљнији кандидат за шефа дипломатије фигурира генерални секретар председника Републике Никола Селаковић. За њега је мандатарка Ана Брнабић рекла да би волела да га види у свом тиму, а похвално је говорила и о министру здравља Златибору Лончару.

- О новој влади не размишља се на начин да се што више ресора сачува за СНС, а да онда видимо шта ћемо да подвалимо коалиционим партнерима. Размишљамо шта можемо да урадимо за грађане Србије, о јасним приоритетима - поручила је јуче Брнабићева.

Како ће изгледати коначна расподела кадровских карата у Немањиној, биће познато у недељу, када се врх СНС окупља на новој седници Председништва странке.

Конгрес СНС у децембру или јануару

СРПСКА напредна странка јуче је обележила 12 година од оснивања, а потпредседник Милош Вучевић рекао је да је ова партија потпуно променила ток и смисао вишестраначја у Србији, донела политичку стабилност као предуслов за економски просперитет, јачање безбедносних структура, улагање у здравство и све што је важно за једно друштво.

Он је навео и да ће Председништво странке у недељу одлучити да ли ће конгрес бити у децембру или у јануару следеће године, уколико то буду дозволили епидемиолошки услови. Томе ће претходити унутарстраначки избори, од месних одбора, општинских и градских, до скупштине странке која бира Главни одбор и Извршни одбор, али је уверен да Вучића сви подржавају.

- Већина чланова странке жели да на њеном челу остане Вучић. Он је рекао да ће се повући, а ми ћемо се потрудити да га убедимо да остане капитен, јер зашто бисмо мењали тим који доноси победу.

У међувремену ће бити учињени наредни кораци ка конституисању извршне власти. Седница Скупштине Србије на којој ће бити изабрани председник, потпредседници, генерални секретар, као и састави одбора и делегација пред међународним институцијама, биће одржана данас. Реч је о наставку седнице од 3. августа, када је конституисан парламент и сада се рад наставља по већ утврђеном дневном реду.

Кандидати Зорана Михајловић, Александар Антић, Татјана Матић, Ратко Дмитровић и Маја Гојковић, Фото Танјуг

У суботу ће се највероватније разматрати предлог закона о влади и министарствима, о којем ће се гласати у понедељак. Експозе премијерке и избор чланова владе је у среду, 28. октобра.

Одаловић секретар парламента

НОВИ генерални секретар Скупштине биће Вељко Одаловић, који ће на ову позицију доћи са места генералног секретара у Министарству спољних послова Србије. Он ће и овога пута бити у тиму свог партијског шефа Ивице Дачића, са којим ће заједно доћи из ресора дипломатије. Иначе, Одаловић је већ био на месту генералног секретара парламента у мандату од 2008. до 2012. године.

Како сазнајемо, потпредседници Скупштине из редова напредњака, биће Сандра Божић и Владимир Орлић.

Наредних дана требало би да буде изабрана и Покрајинска влада. Седница Скупштине Војводине биће одржана у суботу или одмах после викенда.

Извршни директор ЦеСид Бојан Клачар каже, за "Новости", да орочавање будуће владе на годину и по дана, када ће како је најавио Вучић бити расписани ванредни парламентарни избори, заједно са председничким - није изненађење:

- Учешће Шапића у извршној власти је делимично изненађење, а избор Дачића за председника Скупштине је потпуно изненађење. И то не зато што се није слутило, већ зато што је то на неки начин назадовање лидера социјалиста у политичкој каријери, пошто је позиција министра спољних послова и потпредседника владе замењена позицијом председника Скупштине. Функција председника скупштине јесте високо у хијерархији, али парламент сам по себи није толико јак колико извршна власт - сматра Клачар.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)