ДАЧИЋЕВ ГОВОР У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Приштина је обманула не само Србију, већ и Европску унију - Да ли бисте и за нас имали толико стрпљење?

Новости онлајн

21. 10. 2020. у 20:20

ДАЧИЋЕВ ГОВОР У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Приштина је обманула не само Србију, већ и Европску унију - Да ли бисте и за нас имали толико стрпљење?

Фото: Министарство спољних послова

ПРВИ потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић у обраћању на седници Савета безбедности Уједињених нација о раду Мисије Уједињених нација на Косову захвалио се генералном секретару Гутерешу и специјалном представнику Танину на поднетом извештају и уложеним напорима у спровођењу мандата.

Шеф српске дипломатије је рекао да Србија веома озбиљно и одговорно приступа дијалогу са Приштином који траје већ скоро деценију, као и да је пре више од седам година, заједно са Хашимом Тачијем, у Бриселу, након тешких преговора и великих уступака са наше стране, потписао Бриселски споразум, а да је гарант тог споразума била Европска унија.

Министар је нагласио, да је у том цењеном телу, Приштина обманула, не само Србију, већ и Европску унију, јер је након његовог потписивања, одбила да га спроведе и формира Заједницу српских општина са образложењем да није у складу са уставом тзв. Косова.

- Ми годинама постављамо Европској унији питање, које сам и овде постављао више пута – да ли уопште можемо назвати дијалогом и споразумом нешто о чему разговарамо, договоримо се, потпишемо, а онда једна страна каже „ми нећемо спровести договорено“. Питам вас и сад – шта би се десило да је Србија одлучила да не спроведе своје обавезе? Да ли бисте имали стрпљења, разумевања и изговора као што их имате за представнике Приштине већ више од седам година? Србија је, и поред свега овога, стрпљиво наставила да се залаже за дијалог и примену договореног, уз наду да ће и други увидети колику штету читавом процесу наноси овакво неприхватљиво понашање Приштине. Охрабрује нас то што је прошле недеље, током посете Приштини, специјални изасланик Лајчак инсистирао на пуном спровођењу постигнутих споразума. Негативне реакције Приштине на његове изјаве, међутим, говоре о томе да тамо и даље не постоји политичка воља неопходна за суштински напредак у процесу дијалога – изјавио је министар Дачић.

Министар је рекао да је и споразум из Вашингтона Приштина почела да крши у делу који се односи на једногодишњи мораторијум на активности у вези са признањем тзв. Косова, тако што је наставила да лобира за нова признања и на тај начин урушава поверење и обесмишљава договоре постигнуте у доброј вери.

- У Извештају који данас разматрамо, као и у већини извештаја од успостављања УНМИК, изражена је забринутост због великог броја инцидената који су усмерени према Србима на Косову и Метохији. Међутим, упркос апелу на локалне власти да брзо реагују како би пронашли починиоце и јавно обесхрабрили овакве акте, за Србе на Косову и Метохији правда је спора и недостижна, а број инцидената се не смањује – истакао је шеф српске дипломатије.

Министар је рекао да чак и у време пандемије и додатно отежаних услова живота акти усмерени против српске заједнице се настављају истим интензитетом. Те је навео да је пре само пар недеља у селу Доња Брњица, надомак Приштине, Албанац је пуцао на српску децу у дворишту основне школе, а у селу Бабин Мост код Обилића, покушана је отмица српске девојчице док се враћала из школе.

- Напади на повратничке породице никада нису ни престајали. Да не спомињем све случајеве паљења кућа, крађа и застрашивања  – истакао је министар.

Министар је акценат дао и српској културној и верској баштини на Косову и Метохији, те је указао и на покушаје Приштине да прекроји историју, негирајући да су српске цркве на Косову и Метохији заиста српске.

- Шта је следеће, негирање да су Срби икада живели на Косову и Метохији? О бахатости Приштине према културној баштини говоре и поновљени покушаји изградње пута кроз заштићену зону манастира Дечани који се налази на УНЕСКО-вој Листи светске баштине у опасности – упитао је министар Дачић.

- Да будем јасан, свака жртва заслужује правду и сваки злочинац мора бити кажњен. Али то мора да важи за све. Србија двадесет година указује да је неопходно процесуирати и починиоце стравичних злочина које је терористичка Ослободилачка војска Косова починила над Србима, Ромима и самим Албанцима на Косову и Метохији. Истовремено, годинама од Приштине чујемо само приче о албанским жртвама, страдању недужних цивила, „чистој и неокаљаној борби“ Ослободилачке војске Косова. Формирање Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва пре више од пет година говори нам да постоји и друга страна прича – истакао је министар Дачић.

Фото: Фејсбук

- Нечувена је и иницијатива о доношењу закона о „заштити вредности тзв. Ослободилачке војске Косова” у тренутку када се подижу оптужнице против њених припадника за најтежа кривична дела. Како све ово некоме објаснити: актуелни председник тзв. Косова на све начине покушава да укине суд, који је сама Приштина основала, како би избегао оптужницу и суђење за почињене злочине. Како објаснити то што се једног дана у седишту тзв. ветерана Ослободилачке војске Косова појавила маскирана особа и донела хиљаде и хиљаде докумената, укључујући и предлоге оптужница, сведочења заштићених сведока са њиховим именима и подацима? Овако нешто нисмо видели ни у холивудским трилерима – рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Дачић истакао је да је сувишно да понавља да је присуство УНМИК на Косову и Метохији и даље неопходно и да се очекује да ова мисија настави са активним спровођењем свог мандата, као и да је подједнако важно и присуство  ЕУЛЕКС, због ангажмана у области владавине права и КФОР као главног гаранта безбедности.

- Разговори које смо наставили у Бриселу нису лаки, јер између нас и даље постоје значајне разлике у приступу, али искрено верујемо да је дијалог једини могући начин да дугорочно решимо наше проблеме и обезбедимо боље односе, мир и стабилност у региону – рекао је министар.

Шеф српске дипломатије своје обраћање закључио је констатацијом да смо почетком септембра начинили корак у добром смеру, као и да је економска сарадња важна за будуће политичке договоре, али је нагласио и да је пут до политичке нормализације дуг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)