Без ЗСО могуће да Срби напусте приштинске институције

Танјуг

13. 10. 2020. у 13:16

Без ЗСО могуће да Срби напусте приштинске институције

Фото: Танјуг

ПРЕДСТАВНИЦИ Срба са Косова и Метохије напустиће приштинске институције ако Приштина једнострано одлучи да не испуни, пред ЕУ потписану, обавезу о формирању ЗСО, најављено је после састанка представника Срба са Косова и Метохије са директором владине Канцеларије за КиМ.

Одбијање Приштине да разговара о ЗСО је удар на виталне интересе српског народа, и угрожава колективна политичка, економска и социјална права Срба са КиМ, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, после састанка.

То је један од пет закључака, после изјава из Приштине које иду у том правцу, те неангажовања Брисела по питању поштовања договора, попут ЗСО, из Бриселског споразума, потписаног 2013.

Петковић је истакао да је формирање ЗСО стратешки интерес Срба на КиМ и да ће свако игнорисање обавезе да она буде формирана, са свим надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима, бити третирано као отворени напад на стечена права српског народа.

Петковић је напоменуо да су Срби пристали да учествују у приштинским институцијама управо зато што им је гарантовано да ће добити чврсте гаранције поштовања колективних права кроз ЗСО, па су зато и пристали на оснивање локалних власти и других институција по приштинском систему.

-Уколико Приштина једнострано одлучи да не испуни пред Европском унијом потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога, и биће размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на КиМ-рекао је Петковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Varto Marx

15.10.2020. 11:38

Gospodine Petkovicu zasto ste vi u vlad Prtstine. Okupator ne zasluzuje ni da prisustvujete na satancima, vec godinama se nista nije promijenio, vasi rezultati su nikakvi posto niste nista doprineli Srpskom ( svom ) narodu nista. Kao i Beograd lutaju po zapadu bez ikakvih rezultata, stalno obecavaju nista nisu doprineli. Gospodine Petkovicu zatrazi od amasade Russije za posjetu predsjednika Putina, na savjet kako rijesiti problem Kosmeta. Ne vjeruj Beogradu okupator Kosmetom vedri i oblaci vec 20 gdina dalí mi zvali takozvano ili ne KiM Siptar se pita za Srpsku svijetinju.