СРБИЈА НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ БЕЗ ОБЗИРА НА СВЕ: Вучић након састанка са Вархејијем одговорио на критике ЕУ

Новости онлине

08. 10. 2020. у 20:45

СРБИЈА НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ БЕЗ ОБЗИРА НА СВЕ: Вучић након састанка са Вархејијем одговорио на критике ЕУ

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се вечерас са комесаром за проширење ЕУ Оливером Вархејијем, који борави у радној посети Београду, како би лично представио извештај о напретку Србије и Економско инвестициони план за Западни Балкан.

- Изражавам искрено задовљство због посете искреног пријатеља Србије Оливера Вархејија. Разговарали смо о економском пакету, и веома сам захвалан ЕУ на подршци коју ће пружити Србији и целом региону - рекао је Вучић.

Међутим, на конференцији за штампу која је уследила после састанка била је поприлично узаврела атмосфера.

-  Најотвореније сам говорио о мојим пропустима, а на то ћу бити спреман да одговарам и мом народу. Разговарали смо и о извештају Европске комисије - рекао је Вучић.

- Што се тиче других ствари за које смо похваљени или критиковани, има посебних критика на мој рачун да сам користио функцију председника републике и тиме добијао гласове за странку. Прихватио сам кривицу и рекао да сам одговоран и спреман да сносим сваку врсту последица. Веома сам захвалан нашем пријатељу Вархејију на посети. Радујемо се сваком евру који долази у цео наш регион. Он је саслушао оно што смо имали да кажемо: Задовољни смо и када наше комшије добијају новац, то је добро и за нас и за цео регион. Веома сам задовољан нашим разговорима и сарадњи, хвала и Урсули фон дер Лајен. Србија ће пропорционално својој величини имати и такву количину новца на располагању. Хвала и пореским обезницима који ће уложити новац у наредном периоду.

Једно питање за председника Вучића гласило је "Да ли Србија остаје привржена евроинтеграцијама?

- Србија је на европском путу без обзира на то што нисам увек најлепше речи изговарао, оне речи које желе да чују. Влада Србије, кључно опредељење нам је да будемо део Европске уније. О својој кривици сам веома спреман да говорим. Моја кривица је зато што сам предлагао увођење строжег полицијског часа, куповање Панцира, добре ондосе са Русијом и Кином, прекомерна употреба силе. Дуг је списак мојих тешких грехова. Ја сам инсистирао да се купи Панцир, да се Србија војно оснажи, ја сам крив за добру сарадњу са Русијом и Кином... А сад ћу да се потрудим да набавим још беспилотних летелица из још једне земље, а зато што желим да обезбедим мир и будућност за ову земљу...

Председник Србије је говорио и о прекомерној употреби силе на протестима у Београду.

- Што се тиче пандемије, поносан сам на рад лекара. Зато је Србија једна од најуспешнијх у Европи, јер смо успели да сачувамо животе наших родитеља и бака и дека. Тај неко ко је љут збот тога нема право да примењује насиље над припадницима полиције и да заузима скупштину. Руководио сам се борбом за живот и на то сам поносан. Они кажу да су избили сукоби између демонстранта и полције. Нигде се не помиње да је полиција употребила први пендрек док они нису заузели зграду Скупштине, тога у извештају нема. Извештај ЕК из 2008. године, то сам донео да покажем. То је веома детаљан извештај о свим демонстрацијама, све је описано. А знате чега нема? Нема убијеног Ранка Панића, јер његов живот није био важан нарочито. То што смо само једном тражили да прошетамо од Трга републике до РТС и тада су убили човека, а они шетали 5.000 пута и нико их није дирао. Што се тиче данашњег извештаја, веома је повољан за нас - рекао је Вучић.

Он је додао да "мора много тога да се уради по питању владавине права, независних институција, а за ове ствари од Панцира до беспилотних летелица, ја ћу и даље да преузимам одговорност па макар био у свим извештајима овога света".

- Наставићемо да се боримо по том питању. Уверен сам да ће нова јасно проевропска влада моћи све да уради, али то неће значити укидање нашег права да мислимо својом главом, да кажемо шта мислимо. Критикован сам јер сам мислио да имам право да кажем шта мислим, сад сам схватио да то није увек пожељно. Као што видите, све што сам рекао - рекао сам истину, и то знате сви. Свако кад мисли да ће уз нечију помоћ да руши власт, мора да зна да то могу да ураде само на изборима. Ми ћемо да убрзамо наш европски курс. Волели бисмо можда мало мање левичарске политике са закључцима који нису сасвим истинити. Ето ја рекох, душу своју спасих, и није ми важно што могу да награбусим у будућности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)