Вучић оштро на критике ЕУ: Одговараћу само свом народу, криве ме што смо купили "Панцир" и што смо пријатељи Кине

Новости онлине

08. 10. 2020. у 18:45

Вучић оштро на критике ЕУ: Одговараћу само свом народу, криве ме што смо купили Панцир и што смо пријатељи Кине

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји састали су се данас у Београду.

Након састанка Вучић и Вархеји су се обратили медијима, а у фокусу састанка су велике инвестиције Брисела у регион западног Балкана.

Председник Александар Вучић је након састанка навео да ће регион добити од ЕУ око осам милијарди у гранту, а још 20 милијарди евра преко кроз различите пројекте.

- То је огроман новац, заиста им хвала на томе, и надам се да ћемо имати подршку за изградњу путева и пруга у целој Србији. Журимо да изградимо увек највише и надам се да ћемо имати подршку од ЕУ и убудуће. Сада се гради пут Ниш-Мердаре. Они су нам поклонили 40,3 милиона евра. За нас је још важнија изградња пруге Београд - Сарајево и Београд - Шид, то су веома важни пројекти које радимо са земљама ЕУ - рекао је Вучић.

Он је истакао да је увек спреман да одговара свом народу на све оптужбе, и рекао да је у економском аспекту Србија одлично оцењена, боље од већине чланица ЕУ.

- Посебно сам критикован зато што сам користио функцију председника да прикупим гласове за странку током избора, и ја сам спреман да прихватим одговорност за све, али ћемо о томе други пут причати - рекао је Вучић.

Најавио је да Србија очекује велике инвестиције од стране ЕУ, и каже да је за цео регион добро да се у Балкан улаже новац.

- Радујем се и када наше комшије добијају новац. Важан је развој региона. Хвала свима који су на озбиљан начин радили да се помогне овде. Србија ће имати пропорцијално својој снази и величини велику суму новца на располагању, а на то сам посебно поносан – рекао је председник Вучић.

Комесар Вархеји је рекао да му је драго што је у Београду, и што напокон може да путује након епидемије корона вируса. Он је рекао да у престоницу Србије доноси добре вести, и рекао је да ЕУ жели више да се укључи у развој западног Балкана.

- Желимо да помогнемо целом региону и Србији да изађете као победници из кризе коју је створила пандемија. Знате да је то велики проблем, али смо видели да је Влада Србије била изузетно фокусирана на борбу са пандемијом.

Он је рекао да ЕУ покреће инвестициони план вредан 8 милијарди евра, и да у склопу те помоћи доносе и финансијске гаранције за све стране партнере.

- Циљ нам је да што пре створимо нова радна места и привредни раст, и желимо да створимо добру пословну климу како би привукли што више страних компанија.

Вархеји је нагласио да је за стварање добре пословне климе неопходан развој инфраструктуре, и омогућавање слободног протока робе и услуга.

- Заиста је време да кренемо напред, и да са новим економским планом развијемо економију и додатно убрзамо ваш раст и евентуално вас примимо у ред чланица ЕУ - рекао је комесар.

Током одговарања на питања новинара, председник Вучић је рекао да га у извештају ЕУ криве због мера уведених за време епидемије, добрих односа са Русијом и Кином, куповине "Панцира".

- Ја сам инсистирао да се купи "Панцир" и да се Србија војно оснажи, ја сам инсистирао да се пошаљу полицијска појачања испред Скупштине. А сада ћу да се потрудим да набавимо још више беспилотних летелица, из још једне проблематичне земље! - нагласио је Вучић, алудирајући на најављену набавку турских дронова Бајрактар.

Он је нагласио да је нормално да људи протестују, али da никако нису дозвољени напади на полицију.

- Полиција није употребила ништа док они нису заузели зграду Народне Скупштине. Нико није подигао пендрек док није изазван хаос на улицама - рекао је Вучић.

- Потрудићу се да свако право грађанима Србије обезбедим и у будућности. Знате сви да сам покушавао да истерам истину. Покушавали су да руше Владу, али нека их, ми радимо поштено, и убрзавамо наш пут ка напретку - рекао је он.

- Водио сам се борбом за живот, а живот је најважнија ствар - истакао је Вучић на питање о корона вирусу и пандемији у Србији - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (47)

Mapko

09.10.2020. 06:17

"Srbija sigurnim koracima ide ka ostvarenju cilja i ulasku u EU" Taso, vidi, Srbija nikada nece biti deo EU, iz prostog razloga da ce EU traziti od Srbije da prizna UCK islamisticku-narko dilersku teroristicku tvorevinu. A to ce se desiti, pa "nikada". A inace Turska pregovara sa EU skoro pola veka i dan danas nema Turske u EU. Taso bices svedok propasti degutantne i prljave EU no sto ces biti svedok ulazak Srbije u isti soft-totalitarni savez EU.

Veljkko

09.10.2020. 08:04

Narod te bira, narod podrzava, narod smatra da si dobro radio, borio se i da dobro vodis Srbiju, dosta mi je lekcija od tamo neke EU koja ni posle sest godina nije u stanju naterati Pristinu da ispuni preuzetu obavezu i osnuje ZSO!

deda

09.10.2020. 08:49

Evropska unija je podmukla njihov cilj je da nas posvadjaju sa Rusijom i Kinom a posle ta sva obecanja ce da budu razmotrena i pronacice jos stotinu razloga za ulazak u EU a jedan od tih je priznavanje Kosova srpske teritorije . Da oni zaista cene Srbiju bila bi ore mnogih primljena u clanstvo. Obecanja ludom radovanja.

Prellee

09.10.2020. 10:04

Smeta im pancir, dobra saradnja sa prijateljskom Kinom.Smeta im jaka Srbija, jaka sa jakim prijateljima.Na Zapadu Srbija ima prijatelja ali mnogo vise neprijatelja. Srbiju su zanemarili a kad Srbija najdje dobro drustvo, dobre partnere, onda im smeta to.Gospodo, pokazite svoje dobre namjere! Prijateljstvo se ne namece silom, nego povjerenjem, ulaganjem, uvazavanjem, a Kina i Rusija to rade.Srbija je djevojka za koju se trebaju otimati, a Srbija ce da bira prijatelje i sebe da stiti.Mnogo puta od tih prijatelja je Srbija napadana, mnogo, cesto i bez razloga.