ВАРХЕЈИ У ПРИШТИНИ: Дијалог није лак ,али две стране напредују

Бета

08. 10. 2020. у 13:08

ВАРХЕЈИ У ПРИШТИНИ: Дијалог није лак ,али две стране напредују

Оливер Вархеји / Фото АП

Комесар за суседство и проширење Европске уније (ЕУ) Оливер Вархеји оценио је данас у Приштини да је постигнут напредак у дијалогу његових домаћина и Београда, иако ти преговори нису лаки.

После састанка са премијером тзв. Косова Авдулахом Хотијем, на заједничкој конференцији за новинаре Вархеји је рекао да преговори нису лаки, али да замах који је створен мора да се даље развија.

Оценио је да су изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и амерички партнери заинтересовани за тај процес.

Европска унија је позвала Косово да убрза реформе како би инвестиције које планира ЕУ "могле да се реализују заједно са тим реформским напорима".

Европски комесар рекао је да би план економских инвестиција могао радикално променити пејзаж у региону у року од четири или пет година.

- Очекујемо да ће овај план подстаћи економију региона за три до пет процената и ово је значајан допринос економском опоравку након пандемије. Кључно је имати заједничко економско поље на Балкану, јер ц́е ове инвестиције донети користи само ако постоји регионална сарадња - рекао је он.

Хоти је рекао је да ће, уколико се не постигне коначни споразум, Косово и Србија наставити као "две суседне државе које се не признају".

Оценио је да је постигнут напредак у дијалогу и да се морају нац́и начини за превазилажење тешких тема како би се постигао коначни споразум.

- Напредовали смо од јула. Важно је рећи да на Косову постоји пуни друштвени консензус за процес дијалога и наравно да постоје тешке теме за које треба да пронађемо начин да их превазиђемо како бисмо постигли коначни споразум - рекао је Хоти.

Премијер тзв Косова Хоти рекао је да је са европским комесаром разговарао о инвестиционом плану ЕУ и економском опоравку у укупном износу од 28 милијарди евра, од чега је девет милијарди бесповратних средстава за Западни Балкан.

Вархеји је у посети земљама Западног Балкана како би представио план економских инвестиција и нове годишње извештаје о напретку у процесу европских интеграција. Из Приштине данас поподне долази у Београд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

prellee

08.10.2020. 13:22

Ne shvata ovaj čovječuljak iz Prištine, šta znači sloboda po EU i US standardima.Suština je, slobodu je naša da SAMO SLUŠAMO i izvršavama naredbe moćni koji su ovos ve zakuvali, NIŠTA DRUGO OD TOGA. Niko neće rješti Kosovo, na kraju će ga rješiti Srbi i Albanci, ako ne mogne dogovorom, onda će se rješiti oružjem, isto i kako je oteto. Neče svijet ratovati za Kosovo, to je zabluda, svijet će pomagati i jednu i drugu stranu a mi ćemo biti na terenu, u rovoima, u prašini i smrti. Ovakvi čovječuljci, poput Hotija ništa ne razumiju.Nadati se da progledaju realno.