"КРТИЦА" ИЗ ХАГА СВЕДОЦИМА ЦРТА МЕТУ! Специјални суд за злочине на КиМ забранио објављивање информација из досијеа

С. С. Р. - С. Ј. М.

02. 10. 2020. у 08:00

КРТИЦА ИЗ ХАГА СВЕДОЦИМА ЦРТА МЕТУ! Специјални суд за злочине на КиМ забранио објављивање информација из досијеа

Ветерана ОВК нису пустили да се брани са слободе

СПЕЦИЈАЛНО тужилаштво за ратне злочине на КиМ у Хагу, издало је у четвртак налог да Удружење ветерана тзв. Ослободилачке војске Косова, уколико добије поверљиве информације о сведоцима, не сме објавити материјале.

Ова одлука последица је догађаја из септембра када је непознати човек доставио досијее са именима и подацима потенцијалних сведока, које су председник удружења Хисни Гуцати и његов сарадник Насми Харадинај обелоданили, због чега су и ухапшени.

Адвокат организације ветерана такозване ОВК Том Гаши рекао је да је, након што је одбио да се појави у канцеларијама Еулекса, добио мејл од Специјалног суда, који је послат на захтев тужиоца Џека Смита, а где му је наложено да не објављује поверљив материјал као заступник ветерана.

- Наређено ми је да обавестим Канцеларију специјализованог тужиоца или Специјални суд уколико организација добије било какве поверљиве или незваничне информације, као и да се не дистрибуира ниједан поверљиви документ - рекао је Гаши, и додао је да је писмо електронском поштом доказ да "процурили фајлови припадају Специјалном суду". - Они не оптужују своје званичнике за скандал који су они направили.

Иначе, у четвртак је у судници Специјалног суда Гуцати тражио пуштање на слободу, уз кауцију од 1.000 евра. Он засада остаје у притвору.

Један од његова три адвоката, Џонатан Рис рекао је да је Гуцати отац седморо деце и деда осморо унучића, као и да има више болести.

- Сви живе у околини Скендераја, где и он. Има дијабетес и висок крвни притисак, астму, отежано се креће. Баш је требало да има преглед у Приштини за операцију - навео је разлоге Рис, и додао да се, уколико буде пуштен, неће приближавати на 100 метара удружењу.

Против Гуцатија и Харадинаја се води поступак, јер постоји сумња да су хтели да застраше сведоке и изврше одмазду према онима који желе да дају информације.

ОПТУЖНИЦА ЗА МЕСЕЦ ДАНА

ПРЕДСТАВНИЦА Специјалног тужилаштва рекла је да је притвор за Гуцатија неопходан, јер има мотив да избегне поступак, кад је чуо колику казну може да добије (од једне до четири године затвора).

- Све док није ухапшен говорио је да ће наставити да обелодањује податке које буде добијао. Он је престао то да чини само зато што је лишен слободе, иначе би наставио - став је Тужилаштва, из којег је најављено да ће оптужница бити подигнута у року од 30 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

ZAR NEKOG CUDI STO IZ HAGA CURE INFORMACIJE

02.10.2020. 09:09

TAMO JE NJIHOV TEODOR MERON, koji u haskom kazamatu vedri i oblaci, davno je on kupljen od ustasko-siptarskih zlocinaca, isto kao i onaj kongresmen Engel, koji nosi pogresno ime, vise je djavo nego sto je Engel.

Pera

02.10.2020. 09:31

Hag je jevrejska tvorevina nastavak holokausta nad srbima jer jevrein broz tito u jajcu je isekao etnicki prostor srba na republike davao im elemente drzavnosti a grb jugoslavije je jevrejska sifra 6baklji vatra simbolise raspad i rat a tito2 jevrein iz madjarske soros je nastavio taj plan komandujuci istovremeno sa milosevicem tudjmanom izetbegovicem slovencima albancima i makedoncima uz pomoc globalne tajne jevrejske vojske masona nastavio je napad na srbe hagom. Curenje informacija je konstrukcija jevreja neutralisanja suda uz ciju pomoc napada svedoke stiti titov jevrejski plan holokausta nad srbima a haskim sudom komanduje jevrein teodor meron uz pomoc britanskih agenata koi opsluzuju sud.

borko

02.10.2020. 10:33

Kakva krtica, kakvi bakrači. Ko je još toliko naivan , da u to poveruje. To radi direktno sud. Od osuda nema ništa. Možda će po neko, tek radi reda biti žrtvovan, pri čemu će dobiti debelu apanažu i u novcu i u javnosti od strane albanaca. Srbi su tretirani kao životinje. bez ikakvih prava. Ovde bivši tužioci, sad mogu da budu branioci. Pa ko je tu lud. Oni sigurno, samo što nameću da i mi pomislimo i prihvatimo njihovo ludilo.