ГУЦАТИ ДАНАС ИЗЛАЗИ ПРЕД СУДИЈУ: Адвокат тврди да су сведоци већ застрашени и да ће то сигурно утицати на процес

Тањуг

01. 10. 2020. у 12:23

ГУЦАТИ ДАНАС ИЗЛАЗИ ПРЕД СУДИЈУ:  Адвокат тврди да су сведоци већ застрашени и да ће то сигурно утицати на процес

Фото: Фејсбук

ПРЕДСЕДНИК Удружења ветерана ОВК Хисни Гуцати поподне ће бити изведен пред пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова, поводом сумњи да је заједно са Насимом Харадинајем застрашивао сведоке предстојећих процеса против припадника ОВК.

Харадинај, који је ухапшен и пребачен у Хаг истог дана кад и Гуцати, 25. септембра, пред судију је био изведен у уторак, где је одбацујући оптужбе тужилаштва и навео да не признаје Специјализована већа као суд, те да им је мандат истекао у августу

Међутим без обзира на процесуирање двојице главно осумњичених за застрашивање сведока, деловање осумњичених је већ постигло свој циљ - сведоци су застрашени, сматра адвокат бранилац Тапушковић.

- Оно што се обелодањивањем имена сведока и њихових адреса хтело постићи остварено је - доведени су у питање њихови животи и сигурност и та последица не може да буде елиминисана - рекао је адвокат.

Он је додао да је небитно то што се цео тај случај сада истражује и што су двојица осумњичених у притвору, јер су сада сведоци већ у страху, а то ће бити и пре и пошто уђу у судницу.

Све то ће утицати на предстојеће процесе и могућност доказивања кривице оптужених пред судом.

Харадинај се терети да је држао конференције за новинаре 7, 16. и 22. септембра на којима је медијима учинио доступним тајне и поверљиве информације и документа која су у вези са радом Специјализованог тужиоца Косова, и није интервенисао када је осумњичени Насим Харадинај именовао поједине (потенцијалне) сведоке и дао информације у вези са њиховим пребивалиштем и другим личним подацима.

Ово понашање, према ставу тужиоца, представља озбиљну претњу, односно средство принуде на сведоке, у циљу да се одговоре од сведочења или наговоре на давање лажне изјаве пред тужиоцем и судом.

На исти начин је потенцијалне сведоке изложио опасности по њихову безбедност, а све у циљу одмазде због њиховог истинитог сведочења пред истражитељима тужилаштва.

Гуцати се терети и за кривично дело повреде тајности поступка објављивањем информација из истраге и имена потенцијалних сведока.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)