ПОДИЖЕ СЕ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА ДИЈАБЕТИЧАРА: Од данас доступни сензори за мерење нивоа шећера у крви о трошку РФЗО

Тањуг

01. 10. 2020. у 12:03

ПОДИЖЕ СЕ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА ДИЈАБЕТИЧАРА: Од данас доступни сензори за мерење нивоа шећера у крви  о трошку РФЗО

Фото: Depositphotos

ДЕЦИ и одраслима са нерегулисаном шећерном болешћу дијабетес мелитус тип 1, од сада су доступни сензори за мерење шећера у крви о трошку здравственог осигурања и то 52 сензора за годину дана.

Сензори се издају на свака три месеца, саопштено је из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Реч је о иновативном апарату који мери ниво шећера са којег се лако очитавају подаци без директног боцкања, већ једноставним постављањем на надлактицу руке.

- Свесни смо колико родитељи улажу напора како би током целе ноћи мерили ниво шећера деци, док ће овај апарат сензорима алармирати да ли је ниво сећера повећан или снижен. Најновије студије су показале да ниво глукозе није важно мерити само ујутру или након оброка, јер током целог дана њена вредност не би смела да пређе 36 одсто - каже директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Она додаје да је управо зато, РФЗО захтевао од комисије да се доступност ових сензора максимално поједностави, тако да су они сада доступни свим родитељима и то бесплатно.

Осигураницима који су остварили право на терапију инсулинском пумпом о трошку РФЗО-а, обезбеђује се и трансмитер за очитавање континуираног мерења нивоа шећера, док се деци са нестабилним дијабетесом и која су на терапији инсулинским инјекцијама од новца из обавезног здравственог осигурања обезбеђује апарат за очитавање континуираног мерења нивоа шећера, наводи се у саопштењу РФЗО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)