ПРЕГОВОРИ О ВЛАДИ: РОКАДЕ У МУП, БИА И ОДБРАНИ

В. М.

29. 09. 2020. у 09:00

ПРЕГОВОРИ О ВЛАДИ: РОКАДЕ У МУП, БИА И ОДБРАНИ

Зграда Владе Србије

ДОК се склапају коцкице у мозаику нове Владе, најинтересантнија комбинаторика, према нашим изворима, одвија се у сектору безбедности.

Како тренутно стоје ствари, двојица кључних људи у поменутој области - министар полиције Небојша Стефановић и министар одбране Александар Вулин, највероватније ће напустити своје кабинете. Први, како наводе наши извори, извесно остаје у Влади, а могао би да преузме управо Министарство одбране. Вулинова позиција, с друге стране, нешто је сложенија и лидер СНС Александар Вучић још није донео дефинитивну одлуку о томе које задужење ће му поверити у наредном мандату.

Tренутно се разматрају две опције - да Вулин остане члан кабинета у Немањиној на месту министра полиције или да се пресели на Бањицу и преузме директорско место у Безбедносно-информативној агенцији. У случају да Вулин преузме БИА, актуелни директор службе Братислав Гашић постао би најозбиљнији кандидат за министра полиције.

Велика конкуренција, према информацијама "Новости", јесте у министарству културе. У овој фотељи себе види бивша шефица парламента Маја Гојковић, али и директорка "Службеног гласника" Јелена Триван. Поред њих на сектор културе претендују и директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг, као и бивши министар у том ресору Иван Тасовац.

Отворено питање је и да ли ће Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре остати јединствено или ће бити подељено на два ресора. Зорана Михајловић, која извесно остаје у кабинету, залаже се за то да ресор остане јединствен. Спекулисало се да би, у случају да портфељ саобраћаја добије посебно министарство, та позиција могла да припадне заменику градоначелника Београда Горану Весићу, али, према нашим информацијама, мала је вероватноћа да ће та опција постати реалност.

Слика нове владе могла би да буде нешто јаснија крајем ове недеље, током које би Вучић требало да обави консултације са потенцијалним коалиционим партнерима, али и блиским сарадницима из партије. Ускоро би требало да буде одржана и седница председништва СНС на којој ће се расправљати о новој влади.

Тада ће бити познат и расплет консултација о влади са представницима парламентарних странака које је председник Вучић започео половином јула. Функционери напредњака више пута истицали су да су отворене све опције - од формирања власти са мањинама, до концентрационе владе. Ипак, извесније је да ће напредњаци имати партнера у влади, али још вагају да ли ће то бити СПС или СПАС, или, евентуално, и једна и друга партија. Једино што је за сада познато, јесте да ће Савез војвођанских Мађара и у новом мандату бити део владајуће коалиције.

ИЗБОР ПОЛОВИНОМ ОКТОБРА

РОК за формирање владе од 90 дана почео је да тече даном конституисања Скупштине, па нови кабинет мора да буде састављен до 3. новембра. Премијерка Ана Брнабић, међутим, најавила је да ће ове недеље бити направљени кључни кораци у смеру формирања нове власти, а да би седница на којој ће се бирати нова влада могла да буде одржана половином октобра. Пре тога Скупштина би требало да заврши конститутивну седницу избором новог председника парламента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)