ОД СДП ОСТАО МИЛАНОВИЋ: Највећа хрватска опозициона странка у тешким проблемима

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

28. 09. 2020. у 06:48

ОД СДП ОСТАО МИЛАНОВИЋ: Највећа хрватска опозициона странка у тешким проблемима

Зоран Милановић има већи углед од странке / Фото AП

СВЕГА 8.000 чланова највеће хрватске опозицијоне странке, СДП, гласало је за избор новог председника, али им то у првом кругу није успело.

У други круг иду Пеђа Грбин, политичар из Пуле и загорски жупан Жељко Колар, а изборној комисији требала је цела ноћ да изброји тих 8.000 гласова. Остали чланови странке, а рачуна се да их има око 30.000 нису платили чланарину, па нису могли ни да гласају.

То је вероватно последњи ексер у сандук некад јаке политичке странке која се у Хрватској мењала на власти са ХДЗ-ом. Након изборног дебакла ове године када је ХДЗ дословно прегазио СДП, бивши председник странке Давор Бернардић је напросто напустио кормило и виђен је само на излету у Гардаланду. На гласању за новог, четвртог шефа СДП-а није се ни појавио, док су његови људи заслужни за тако катастрофалну судбину леве странке у Хрватској и даље на позицијама у Хрватском сабору.

Како сада стоје ствари, нови председник СДП-а биће правник из Истре Пеђа Грбин, који нема харизму вође и тешко да ће моћи СДП подигнути из пепела. Остаће и две супротстављене струје које ће се борити за фотеље, па ће ХДЗ и даље лагодно владати, без праве опозиције. Остаје једино председник државе Зоран Милановић, који се оштро конфронтује са владајућим ХДЗ-ом и премијером Андрејем Пленковићем, што у последње време иде и према правој свађи.

СДП нема шансе ни да постигне добре резултате на локалним изборима, који су у мају следеће године, јер нема правих кандидата ни за било који већи хрватски град. Поготово не за Загреб, где и даље суверено влада градоначелник Милан Бандић.

Сада СДП угрожава и странка Можемо, која је окупила левичаре који су пре уласка у политику били ангажовани у разним удружењима. Много су гласнији у Сабору као опоненти ХДЗ-а, док СДП нема ни прави програм, ни атрактивну платформу која би пре свега привукла младе људе. Левица је тако препуштена сама себи, окренута само темама из прошлости које младима ништа не значе.

МЕРЦЕДЕСИ

У НАЈНОВИЈЕМ препуцавању са премијером Пленковићем, шеф државе Зоран Милановић га је оптужио да не види ништа око себе, па ни своје министре којима су луксузни "мерцедеси" падали с неба у двориште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)