СУНОВРАТ ДО СУДА: Настављају се свађе и двовлашће у Демократској странци, и Лечић и Лутовац тврде да су они једини заступници

В. М. - Д. М.

28. 09. 2020. у 10:23

СУНОВРАТ ДО СУДА: Настављају се свађе и двовлашће у Демократској странци, и Лечић и Лутовац тврде да су они једини заступници

Фото Ж. Кнежевић

РАСУЛО и двовлашће у ДС, који су достигли врхунац након што је побуњеничка струја организовала изборе и прогласила Бранислава Лечића за председника, разрешење ће вероватно добити - на суду.

Групација окупљена око Лечића, Виде Огњеновић, Драгослава Шумарца и Балше Божовића у суботу је организовала страначке изборе које руководство предвођено Зораном Лутовцем не признаје.

Ипак, побуњеници, према нашим информацијама, не намеравају да устукну и, након што одрже седницу председништва изабраног у суботу, планирају да покрену законску процедуру да се упишу као нови заступници ДС. Лутовац ће то настојати да спречи по сваку цену и коначну реч о томе мораће да да суд.

У међувремену, свађе, препуцавања и размена оптужби не јењавају. Лутовац је на "Твитеру" објавио да је Лечић нови "лидер искључених чланова ДС". Он је изборе назвао фалсификованим, а њихове организаторе оптужио да су кривотворили страначки печат. Струја верна Лутовцу више пута је оптуживала супарничку групацију да ради за Вучића.

С друге стране, стижу оптужбе да су Лутовац и његова екипа Демократску странку потчинили Драгану Ђиласу. Сам Ђилас огласио се на "Твитеру" и подржао Лутовца, Драгану Ракић и "све праве демократе". Удружена опозиција Србија, окупљена око Ђиласовог ССП и Народне странке Вука Јеремића, објавила је и званично саопштење подршке Лутовцу "у борби против покушаја нелегалног преузимања странке кроз лажне изборе нерепрезантативне мањине бивших и садашњих чланова".

Управо однос према Ђиласу и Савезу за Србију, који се изласком Двери трансформисао у УОПС, био је окидач за последњи раздор у редовима демократа. Група која се побунила против Лутовца замерила му је да некритички прихвата одлуке Ђиласа и да је направио грешку када се прикључио бојкоту у организацији СзС. Ова група има подршку и Наташе Вучковић, Весне Марјановић, Тамаре Трипић, Наде Колунџије, Весне Марјановић...

Сукоби који тињају месецима кулминирали су у суботу када је група предвођена потпредседницом ДС Драганом Ракић и Душаном Костадиновићем, покушала да спречи одржавање унутарстраначких избора за које тврде да су нелегитимни. Они су ушли у централу странке у Нушићевој улици у Београду, где су ломили бирачке кутије и цепали листиће. Лечићу нису дозволили да уђе у странку, а појавио се и снимак на којем Ракићева вређа осниваче странке Виду Огњеновић и Драгана Домазета и захтева од њих да напусте просторије.

ГРБОВИЋ УЈЕДИЊУЈЕ ПСГ И НОВУ

ЗА новог председника ПСГ, уместо Сергеја Трифуновића, у недељу је изабран Павле Грбовић. Грбовић је најавио да ће та странка покренути процес уједињења са Новом странком, као и дијалог "са свим опозиционим организацијама које баштине сличне вредности".

Грбовић је био једини кандидат за председника, а за њега је гласало 108 делегата од укупно присутних 126. Донедавни председник Сергеј Трифуновић остао је у странци и изабран је за члана Председништва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)