ДЕЈТОН МОЖЕ БАКИРУ ДА СЕ ОБИЈЕ О ГЛАВУ: Политика Сарајева изазива све оштрије реакције два конститутивна народа, Срба и Хрвата

С. М. - В. М.

28. 09. 2020. у 09:46

ДЕЈТОН МОЖЕ БАКИРУ ДА СЕ ОБИЈЕ О ГЛАВУ: Политика Сарајева изазива све оштрије реакције два конститутивна народа, Срба и Хрвата

Милорад Додик и Андреј Пленковић у Загребу / Фото Танјуг

ИНСИСТИРАЊЕ Сарајева на централизацији БиХ и настојања да се негира конститутивност хрватског и српског народа, могла би да се обије о главу Бакиру Изетбеговићу и његовој СДА.

Због све већих притисака Сарајева на Србе и Хрвате, промена "Дејтона" коју покушавају да наметну, могла би да оде у смеру супротном од оног који они прижељкују.

Овако познаваоци политичких околности у БиХ оцењују ситуацију у тој држави, а у светлу нове изјаве премијера Андреја Пленковића, како Хрватска сматра да Дејтонски споразум треба ревидирати тако да се омогући пуна равноправност Хрвата као конститутивног народа у БиХ и доношење одговарајућег закона који би спречио изборне инжењеринге.

Пленковић, који се недавно састао са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, тако је практично поручио да Хрватска намерава да се супротстави настојањима Сарајева да централизује БиХ под окриљем наводног стварања грађанске државе. Тиме се, истина, много дипломатскијим речником, приближио ономе на чему Додик већ дуго инсистира.

Жељко Будимир, професор међународних односа и политички аналитичар, каже за "Новости" да су последње изјаве Пленковића и Додика реакција на сарајевску политику мајоризације два конститутивна народа у БиХ, Срба и Хрвата, и константних политичких напада на ентитет Републике Српске:

КОРУПЦИЈА И СИРОМАШТВО

ПОДРШКУ настојањима Сарајева у недељу је поново дао некадашњи високи представник Кристијан Шварц-Шилинг. Он пише да је "територијалном поделом БиХ зацртаном Дејтонским споразумом, агресор на крају награђен, а нападнути су кажњени".

- Данашња БиХ је нестабилна, правна држава једва да постоји, корупција је на високом нивоу, сиромаштво и социјална несигурност непрестано расту - пише Шварц-Шилинг.

- Нужност двају народа у БиХ је да се на сваки начин заштите од бошњачког корпуса. Уколико Сарајево не промени своју политику, морају бити свесни да се Дејтонски споразум може мењати дијаметрално супротно од њихових покушаја стварања унитарне БиХ, односно да се иде у дисолуцију.

Иако су Хрвати већ дуго незадовољни својим положајем у БиХ, кап која би могла да прелије чашу су последњи избори на којим је СДА изборним инжењерингом и злоупотребом закона, гласовима Бошњака, изабрала Жељка Комшића за хрватског члана Председништва. То је изазвало огромно огорчење како Хрвата у БиХ, који у највећој мери подржавају ХДЗ БиХ Драгана Човића, тако и званичног Загреба.

Радован Ковачевић, саветник српског члана Председништва БиХ, каже да од потписивања Дејтонског споразума, бошњачки политичари и Сарајево нису одустали од ратног циља, а то је "стварање Републике БиХ без ентитета, без икаквих права за Србе и Хрвате у држави где би Бошњаци били апсолутни владари":

- Све што раде и покушавају од завршетка рата иде у том правцу. Али, у Сарајеву морају знати да је онда легитиман циљ и независна Република Српска, као и да Хрвати у некој новој подели добију свој део БиХ.

Он каже да Република Српска не може ни под каквим условима да буде промењена, ни у каквим разговорима око измена Дејтонског споразума, јер је јасно право српског народа на конститутивност и ентитет потврђено међународним споразумом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)