ПУТ У БЕОГРАД И МОСКВУ ВАЖНИЈИ ОД СТЕПИНЦА: Поглавар католичке цркве одлучан да отвори дијалог

Јурица Керблер - стални дописник из Загреба

27. 09. 2020. у 09:00

ПУТ У БЕОГРАД И МОСКВУ ВАЖНИЈИ ОД СТЕПИНЦА: Поглавар католичке цркве одлучан да отвори дијалог

Папа Фрања / Фото АП

ПОРУКА Пјетра Паролина, државног секретара Свете столице и моћног кардинала из Ватикана, да нема говора да у скорије време прогласи контроверзног НДХ кардинала Алојзија Степинца светим, део је настојања папе Фрање да за његовог понтификата отвори дијалог са православним светом и источним црквама.

Потврдио је ово, за "Новости", и свештеник из Ватикана, који је добро упућен у збивања и планове Свете столице.

- Није тајна да папа Фрања жели да посети Београд и Москву, јер би на тај начин екуменизам добио нови замах. Већ дуже време постоје планови да се то и реализује, а сасвим је јасно да би проглашење Степинца светим пореметило папина настојања да се посета догоди - каже наш извор.

Сада је потпуно јасно да заједничка комисија Католичке цркве и СПЦ није постигла сагласност око улоге Павелићевог кардинала Степинца и да то неће бити могуће ни у будућности. Концепт који је заговаран на загребачком Каптолу, по којем би и једна и друга црква прихватиле "Степинчев антикомунизам као отварање врата за канонизацију", није прошао. Ово зато што је за СПЦ спорна улога контроверзног кардинала у првим годинама Другог светског рата и његова сарадња са усташким режимом у НДХ. "Новости" сазнају да постоје иницијативе за нови круг разговора двеју цркава, али да је то у овом часу, нарочито због пандемије вируса корона, нереално да се догоди.

Зато канонизација Степинца под условима које је изрекао и сам папа, тражећи да се око тог питања сложе две цркве, није реална, бар за Фрањиног понтификата. То је и порука конзервативним круговима у Католичкој цркви у Хрватској, да не инсистирају само и искључиво на Степинчевој "светости" и да је време да се Црква окрене и другим темама. Доказ за то су именовања нових бискупа, по мери папе Фрање, који много мање говоре о Степинчевој улози у самој Цркви.

"КОЧНИЧАРИ" ИДУ У ПЕНЗИЈУ

РЕАКЦИЈЕ конзервативног хрватског свештенства на одлагање канонизације Степинца нису у Ватикану дочекане са изненађењем. Високи ватикански кругови су свесни и да део бискупа не гледа са одобравањем на све што ради и спроводи папа Фрања, али нико нема храбрости да јавно иступи. Ускоро би могла да уследе и нова именовања бискупа у Хрватској, што значи да ће у пензију многи од оних који су и највећи кочничари промена.

- Никада није захвално говорити у име папе, јер на крају крајева, он сам доноси одлуке. Ипак, може се закључити да садашњи поглавар Католичке цркве сматра да будућност на просторима југоистока Европе зависи и од сарадње и дијалога у који треба да буду укључене и цркве. То се види и из интервјуа који је кардинал Паролин дао загребачком "Гласу концила". А нико не може да очекује помаке у сарадњи ако се инсистира на спорним темама - каже наш извор.

Ако је судити по информацијама које на кашичицу долазе иза зидина Ватикана, напредују и преговори о "источном путу" папе Фрање, који би отворио нову фазу односа Ватикана са Београдом и Москвом. Детаље нико засад не жели да износи, постоји и низ предуслова да дође до историјске посете једног папе Србији и Русији, и реално је да се то може и догодити у догледно време.

- Да је Ватикан наставио са процесом канонизације сигурно је да не би било никаквих шанси да папа посети Београд - тврди извор нашег листа.

Папин курс је јасан, не само према цркви у Хрватској, већ и, како додаје наш саговорник, у целој Католичкој цркви. Наивно би било мислити да нема отпора, јер и у Ватикану још постоје моћне конзервативне струје које по сваку цену желе да спрече папине потезе.

- Очигледно је и сам папа свестан, првенствено због година, да треба убрзати све оно што је чинио откако је дошао у Ватикан. Када је реч о његовој истинској жељи за екуменизмом на простору источне Европе, можда нема бољег тренутка од овог садашњег - сматра свештеник из Ватикана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)