МОГУЋ И НОВИ 17. МАРТ ДА ЗБРИШУ СРБЕ: Упозорење председника Вучића

Д. Р. Ђ.

26. 09. 2020. у 08:57

МОГУЋ И НОВИ 17. МАРТ ДА ЗБРИШУ СРБЕ: Упозорење председника Вучића

Фото

ОДБИЈАЊЕ Приштине да се у наставку дијалога којим посредује Европска унија разматра и питање још пре седам година договорене Заједнице српских општина, несумњиво ће погоршати атмосферу у тек обновљеним разговорима двеју страна, а да Србе на Космету може да задеси црни сценарио, налик оном из 2004. године, јуче је упозорио председник Александар Вучић.

Он је навео да се сада дешава оно на шта је упозоравао и ЕУ и све међународне званичнике, а то је да Албанци не мисле да Срби треба да имају било шта већ да они који су им стварали такозвану државу треба само да притисну дугме и да Србија призна независност.

- Онда ће да изазову нови 17. март, као 2004. године, да протерају 95.000 Срба који су остали и тиме би завршили свој посао - рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Пре 16 година, подсетимо, у тродневном насиљу Албанаца над Србима на КиМ настрадало је неколико десетина наших сународника, рањено је више стотина, а протерано је њих око 4.000. Срушено је и запаљено 35 цркава и манастира, више од 800 српских кућа, као и школе, поште и домови здравља. Не заборављајући ову нечувену хајку која се одиграла пред очима међународних представника на Космету, ЗСО је 2013. и била замишљена као институционални механизам који би служио заштити Срба.

Тиме што је премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти изјавио да је питање ЗСО "завршено" 2013. године, према оцени Вучића, изнет је најстрашнији аргумент против приштинске стране, јер је "данас 2020. година, а обавезе из априла 2013. нису испуњене".

- Компромисно решење није могуће постићи док не дође до дубинских промена у глави људи у Приштини, док не схвате да су ствари у свету другачије, да Србији нису затворена врата у Вашингтону, да не могу више да рачунају на стопроцентну подршку оних који су их у колевци љуљали. Неће Американци променити став о независности Косова, али имамо отворенија врата за деловање српске политике и наших идеја - навео је председник.

Фото

На констатацију новинара да се у медијима може чути да Брисел и Приштина праве "тајмаут" у дијалогу до избора у САД и могуће победе Џозефа Бајдена, Вучић је рекао да, ако посматра из перспективе Србије, може да постави питање: да, и шта онда?

- Немам никакве сумње да би Брисел волео победу Бајдена и шта онда? Онда ћете да притиснете Србију да мора да уради то и то. Ми кажемо да, хоћемо, морамо, можемо, али нешто. А то што желите од Србије није сигурно да можемо и хоћемо. И шта ћемо онда? - упитао је председник.

ГРЕНЕЛ: ДОГОВОР О ЈЕЗЕРУ ТРАМП

БЕОГРАД и Приштина сагласни су да се језеро Газиводе назове по председнику САД Доналду Трампу - објавио је на "Твитеру" Трампов специјални изасланик за преговоре Ричард Гренел.

Фото

- Како назвати језеро које за Косово и Србију представља озбиљну препреку упркос томе што су САД сковале компромис да се покрене студија изводљивости за стварање радних места и више енергије за регион... па су се обе стране сагласиле с новим именом: Језеро Трамп - написао је Гренел.

Иако су посредници из ЕУ најављивали да ће се следеће недеље водити дискусија о "мањинским заједницама", а што српска страна назива разговорима о ЗСО, до тога неће доћи, а објашњење из Брисела гласи: датуми и агенда искључиво су у рукама двеју страна које преговарају.

Авдулах Хоти, Фото

- На ЕУ је, као посреднику, да омогући договор Београда и Приштине, а не да намеће решења или коментарише процес. Питање ЗСО мора бити решено као део свеобухватног споразума - рекао је јуче портпарол ЕУ Петер Стано, уз оцену да нема кризе у дијалогу и да процес у Бриселу напредује.

Према мишљењу шефа дипломатије Ивице Дачића, ЕУ неће или не може да има "улогу гвоздене песнице" и натера Приштину да поштује договорено у дијалогу са Београдом, док се у случају САД показало да јој она не недостаје.

Дачић је за ТВ Прва рекао да пре него што почне да дели лекције било коме у Србији везано за Косово ЕУ мора да се осврне на то да после седам година није реализовано оно што је договорено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Marko mitić

26.09.2020. 12:30

A vaš predsednik, Idi Amin, prebrojava koliko srba treba proterati sa Kosova... Sramota, Srbijo, probudi se davno si zaspala. Ostaće o i bez Kosova i bez Vojvodine i bez Sandžaka, sa ovim lopovima ali i bez dece... Srbija će. Biti kao 1848.godine, od SAVE i Dunava do Deligrada. Vladtotdršci i sadašnji mafijaši će biti u Beogradu, ali on neće biti u Srbiji... Srbijo, nemaš prava da spavaš. Opominju te grobovi ratnika, a ove ustaške vođe o tome ništa ne znaju. Znaju samo da moraju da budu što bogatiji... Rešite ih i bogatstva i prljavih života. ŽIVELA SRBIJA BEZ KRIMINALACA I STRANIH AGENATA