ОБЈАВЉЕНО ЗАШТО ЈЕ УХАПШЕН САЛИХ МУСТАФА: Језиви злочини шефа обавештајаца ОВК који је данас спроведен у Хаг

Танјуг

24. 09. 2020. у 21:14

ОБЈАВЉЕНО ЗАШТО ЈЕ УХАПШЕН САЛИХ МУСТАФА: Језиви злочини шефа обавештајаца ОВК који је данас спроведен у Хаг

Фото: Архива Новости

САЛИХ Мустава изручен је данас Хагу и смештен у притворску јединицу Специјализованих већа тзв. Косова у Хагу, потврђено је из те институције.

У саопштењу Специјализованих већа се указује да је Судија за претходни поступак потврдио оптужницу против Мустафе 12. јуна, али у складу са Правилником о раду већа оптужница није била у том тренутку јавно објављена.

У потврђеној оптужници против Мустафе се тврди да су кривична дела произвољног лишавања слободе, суровог поступања и мучења извршена над најмање шест лица у периоду приближно од 1. априла 1999. до 19. априла 1999. на имању у месту Злаш на Косову које је служило као затвор.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Потврђеном оптужницом Саљих Мустафа се терети према различитим облицима кривичне одговорности за: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство као ратне злочине учињене у контексту оружаног сукоба на Космету који није био међународног карактера и у вези са тим сукобом, саопштила су вечерас Специјализована већа.

Додају да је Судија за претходни поступак из разлога безбедности наложио да се оптужница објави у редигованојј верзији.

У саопштењу се напомиње да ће Информације о датуму и времену одржавања првог ступања Мустафе пред судију за претходни поступак бити објављене у најскорије време.

Прво приступање суду се одржава јавно и може се пратити путем стриминга на интернет страници Специјализованих већа Косова.

Мустафа је раније данас ухапшен по налогу Специјалозованог тужилаштва Косова.

Он је био један од основача ОВК и шеф обавештајне службе у тој паравојсци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)