НЕМА ОРЕОЛА СТЕПИНЦУ БЕЗ ДОГОВОРА СА СПЦ: Нови сигнал из Ватикана да контровезни хрватски кардинал неће бити проглашен за свеца

Ј. Керблер - Р. Драговић

25. 09. 2020. у 08:40

НЕМА ОРЕОЛА СТЕПИНЦУ БЕЗ ДОГОВОРА СА СПЦ: Нови сигнал из Ватикана да контровезни хрватски кардинал неће бити проглашен за свеца

Фото: Википедија

КОНТРОВЕРЗНИ хрватски кардинал из времена Другог светског рата и НДХ Алојзије Степинац неће постати светитељ Римокатоличке цркве без договора са Српском православном црквом - закључак је поруке државног секретара Свете столице Пјетра Паролина.

У интервјуу загребачком католичком листу "Глас концила", Паролин је јасно ставио до знања да папа не планира да мења свој став о овом спорном питању - канонизација би требало да буде тренутак заједништва за читаву Цркву, а не разлог за нови сукоб.

Ова порукa Ватикана у Загребу није примљена са изненађењем, јер је и црквеном и политичком врху већ постало јасно да за време понтификата овог папе готово да не постоје шансе за канонизацију Степинца. Поглавар Римокатоличке цркве инсистира да се две цркве сложе и око спорних тренутака у животу загребачког надбискупа, што шансе да он добије ореол своди на минимум.

У седишту српске Патријаршије, која се још 2011. обратила Ватикану са захтевом да не канонизује Степинца и аргументима у прилог ове тезе, објашњавају да је папа већ дао свој суд о овом питању.

- Охрабрује принципијелан став папе Фрање да би овако осетљива питања требало да прати и на чињеницама утемељен дијалог, размена аргумента и жеља да се постигне сагласност. Успостављени дијалог требало би проширити и на друге области око којих су ставови подељени - кажу у Патријаршији СПЦ.

ПРИЖЕЉКУЈУ НОВОГ ПАПУ

ХРВАТСКА јавност не гледа благонаклоно на папу Фрању због његових ставова око канонизације Степинца. Разумевања најмање имају старији бискупи, који негују националистичку реторику. Они јавно ћуте, али ван радара јавности снажно критикују папу. Они се са сетом присећају папе Јована Павла Другог, за кога у случају Степинац није било никакве дилеме. Конзервативни кругови на Каптолу незадовољни су и постављањем нових бискупа који имају неупоредиво мекше ставове. За конзервативне кругове на Каптолу равно је издаји што о судбини Степинца одлучује и СПЦ. "Треба заиста бити стрпљив и сачекати новог папу", незванично каже, за "Новости", великодостојник са Каптола из "тврде струје".

Састанци мешовите комисије СПЦ и Католичке цркве показали су непремостиве разлике у ставу око Степинца, јер је за хрватско свештенство реч о мученику и жртви комунистичког режима, док је за српско Степинац усташки викар који је у првим годинама рата уско сарађивао са Павелићевим режимом.

Кардинал Паролин пренео је и основну папину бојазан - какве би могле да буду последице Степинчеве канонизације. Овај проблем је за њега прворазредни, што објашњава и осетљивост у приступу овом питању. Зато је Хрвате и позвао, по ко зна који пут, на стрпљење. Паролин је поновио и познати став да папа жели дијалогом доћи до решења, а сада је и јасно поручио да овај последњи који је вођен није дао резултате. Папа је имао прилике да чује све расправе и очито је оценио да су ставови Католичке цркве и СПЦ у односу на Степинца и даље крајње супротстављени.

Папа Фрања од свог избора за католичког поглавара држи се става да не повлачи потезе који би јачали поделе и сукобе међу хришћанима. О Степинчевој канонизацији маја прошле године недвосмислено је саопштио да је најважнија истина и да се она мора сачекати. Хрватима је поручио, како је протумачено, да он нема намеру да канонизује Степинца и да је то чињеница са којом би требало да се помире.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)