НЕРВОЗА У ЕУ ЗБОГ ПАКЕТА ВАШИНГТОНА: Aмеричка делегација представила другачији план за решавање косовског чвора

Д. Р. Ђ.

24. 09. 2020. у 05:00

НЕРВОЗА У ЕУ ЗБОГ ПАКЕТА ВАШИНГТОНА: Aмеричка делегација представила другачији план за решавање косовског чвора

Фото АП

ЕКОНОМСКИ замах који ће дати опипљиве резултате у Београду, Приштини, па и у целом региону, према мишљењу Ричарда Гренела, специјалног изасланика америчког председника за дијалог двеју страна, требало би да политичке теме и "борбу око симбола" стави у други план, али је питање у којој мери ће то бити довољан залог да се косовски чвор успешно размрси.

Још приликом прве посете Београду Гренел је поручио да политику треба оставити по страни, али, управо је политички однос Београда и Приштине оно што "оцењује" Европска унија, чији члан Србија тежи да постане. Такође, ЕУ очито не жели да преговарачку палицу препусти Вашингтону, па су се паралелно са посетом америчке делегације Србији, у Бриселу водили разговори о дијалогу Београда и Приштине.

Овај процес, наиме, био је тема разговора специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака са министрима пет централноевропских земља - Аустрије, Чешке, Мађарске, Словеније и Словачке, а пре тога и са министром спољних послова Финске. После тих разговора, Лајчак је на "Твитеру" поручио да су "последња два дана била јасан знак да је ЕУ веома заинтересована за Западни Балкан и да снажно подржава дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ".

Осим тога, коментаришући пројекте који се помињу у Вашингтонском споразуму постигнутом 4. септембра, портпаролка Европске комисије Ана Писонеро навела је да се многи од њих већ спроводе под европским Оквиром за инвестиције западног Балкана, као и да је ЕУ пружила техничку помоћ за цео "Ауто-пут мира" и да је већ "одобрила инвестиције за прве деонице ауто-пута у Србији и на Косову".

ПОДРШКА Делегација САД током посете Београду, Фото АП

Према оцени Немање Старовића, из Центра за друштвену стабилност, иако до сада није било отворене критике Вашингтонског споразума од највиших званичника ЕУ, видна је нервоза Брисела због великог дипломатског успеха САД којим је додатно наглашена неефикасност ЕУ.

- Како сваки успех има мноштво родитеља, а неуспех је увек сироче, можемо лако доћи у ту ситуацију да Брисел преузме заслуге за унапређење политичке климе међу преговарачким странама, баш као што се Вашингтон надовезује на развој инфраструктурних пројеката претходно иницираних од стране ЕУ, а што им се из Брисела спочитава - наводи Старовић.

Добар пут ка другим темама

ГОВОРЕЋИ о дводневној посети економске делегације САД Србији, премијерка Ана Брнабић јуче је рекла да је углавном било речи о економским тачкама, као и да бољи економски живот грађана може да омогући да се разговара "и о другим питањима".

- Стигла је најјача делегација коју је Америка послала у Србију, не знам да ли смо имали овакве односе, ако не идемо до председника Вудроа Вилсона. Сада је на нама да покажемо колико смо спремни да брзо имамо пројекте и наша предузећа одговарајуће идеје - рекла је Брнабићева.

Мирослав Лајчак, Фото АП

О Гренеловим изјавама којима се потенцира унапређење економске сарадње, Старовић каже да оне осликавају промену у начину на који Вашингтон сагледава косметски проблем. Насупрот устаљеној перцепцији према којој је питање КиМ решено у политичком смислу и да само преостаје да Београд прихвати исход у којем губи све, актуелна председничка администрација у САД, сматра наш саговорник, спознала је потребу да се проблем решава у дугом трајању и без унапред задатог исходишта.

- Тек када се привредни субјекти ближе повежу и почну да остварају зараду кроз заједничке пословне подухвате, а грађани да несметано и лако саобраћају како кроз територију централне Србије, тако и КиМ, може доћи до постепеног спуштања менталних баријера и бољег међусобног упознавања српског и албанског друштва. Упознавање свакако води ка разумевању које представља нужни предуслов за сваки политички компромис - оцењује Старовић.

Да економија може да има покретачку снагу у решавању проблема између Београда и Приштине, сматра и шеф дипломатије Ивица Дачић, али напомиње да Србија неће изаћи из овог проблема док се не дође до политичког решења за кључно питање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Anja

24.09.2020. 09:19

Evropa je stvarno postala smešna sa svojim prenemaganjem, šargarepama, lažnim moralisanjem i lošim odlukama. Zavlače nas već 30 godina. Mogli su nas 1990.primiti sve zajedno ili razdvojeno kao današnjih 6 država, nego su dozvolili rat. Mogli su sprečiti bombardovanja. Mogla je Evropa da ne prizna Kosovo, nego se uplela u vrzino kolo iz kog ne zna da izadje. Nijedan problem ona nije rešila bez Amerikanaca, jer je de fakto kolonija od 1945. Kako su Amerikanci sve zamislili tako će i biti. Mi samo da izvučemo najbolje što možemo. Jer nažalost tako funkcionišu stvari.

Roni

24.09.2020. 10:37

Teško nama sa evropskim prevarantima da nema Amerike. Sada su se setili Zajednice Srpskih Opština, a prethodno su taj dogovor gurnuli u ćošak. Radili su sa nama šta su hteli, dok je Vučić sticao prijatelje medju velikima. Sada će se druge pesme pevati.

Šator

24.09.2020. 11:32

ЕУ се показала као некредибилан медијатор, у смислу да Бриселски споразум јасно показао да једна страна не испуњава своју једину обавезу, и медијатор ништа не подузима. Или слично, пре више од 7-8 година, кад је у БиХ био проблем око судских надлежности, долазила је висока представница за спољну политику Кетрин Ештон, која је захтијевала компромис, српска страна је испунила свој дио, док муслимани и хрвати нису. И ником ништа. Ако се тако понашаш, ниси кредибилан, и шта има више да причамо. Када испуните своје обавезе, онда можемо нешто даље да преговарамо.

prellee

24.09.2020. 15:28

Ja isto vjerujem da će US održati riječ! Nemaju više gdje ulagati ogroman novac, nego kod nas na Balkanu, u Srbiji najbolje, biće najsigurnije kod nas. Na Istoku Azije Kinezi im stvaraju problem, na Bliskom Istoku je pretnja Iran, Sirija je izgubljena. Na sjeveru Afrike ne mogu napraviti mirno ekonomsko okruženje, Libija je u haosu, na istoku EU, u Ukrajini je nestabilno, ostaje BALKAN da ulažu kapital i da ga naprave samostalnim, sigurnim. Balkan je za njih DALEKI ISTOK, buduća Sjeverna Koreja. To je istorijska činjenica, to je ekonomska mogućnost danas i dugoroćna korist za US ubuduće. Najlakše je oteti EU teritoriji, Srbiju kupiti, jer je EU, naročito Njemačka optetečena mržnjom prema Srbima, najviše pogriješila na Balkanu. Njemačka je morala Srbiju najviše nagraditi i najviše bi dobila United Njemačka, odnosno EU, nažalost Njemačka se nije mogla promjeniti, nije Srbiju HTJELA razumjeti. Handkea je trebalo čitati, njegovu knjigu "Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Morave i Drine“ ili "Pravda za Srbiju". US je to na vrijeme shvatila i sad ima prednost u odnosu na EU društvo. To će mnogo koštati EU.