САНДИЋ: Не зову Лутовца узалуд стечајни управник

Д. МИЛИНКОВИЋ

23. 09. 2020. у 17:08

САНДИЋ: Не зову Лутовца узалуд стечајни управник

Фото: Приватна архива

ХОЋУ да верујем да опструкције на дан страначких избора у ДС, у суботу, 26. септембра, неће бити. До сада, од првог дана од расписивања избора било их је свакодневно. И то јавно. Никада се није догодило да један њен председник, макар он био у техничком мандату, не плати чланарину и тиме да скромни финансијски допринос, тим пре што је рачун ДС у блокади и што сваки уплаћени динар иде на смањивање дуга. Тим гестом је послата једна јако ружна порука у јавност да он не верује у будућност ДС и јавно позива остале чланове да не уплаћују чланарину. Не носи случајно епитет "стечајни управник".

Ово у интервјуу, за "Новости", уочи избора новог председника и потпредседника ДС, поручује председник Статутарне комисије Срђан Сандић, на питање да ли су могуће опструкције изборног процеса, с обзиром да актуелни председник странке Зоран Лутовац изборе не признаје, није се кандидовао, а чак нема ни право гласа јер није платио чланарину.

о Да ли су избори регуларни и у складу са свим прописима ДС?

- Апсолутно! Подсетићу да је на седници ГО у "Мадленијануму" донета одлука о изборима и том приликом је изабран и Организациони одбор на челу са Видом Огњеновић. Тај посао сјајно раде. У суботу очекујем да ће се после дуго година у ДС десити "чланство" на непосредним изборима. Неопходно је да се политика одлучивања врати члановима који су у најтеже време остали верни политици и идеји ДС.

о Може ли након избора да настане ситуација "два ДС", односно да две струје тврде да су они једини правни, легални и легитимни органи странке?

- Неколико хиљада чланова странке гласаће на унутарстраначким изборима. Вољу чланства ненормално је оспоравати. Сваки члан је равноправан "акционар" у својој странци и ниједан председник се до сада није понашао као већински акционар или власник странке, као што то чини актуелни председник. Накод непосредних избора 26. септембра, Скупштина странке мора да потврди изборне резултате. Након тога очекујем да новоизабрани председник пружи руку супротној страни и да се коначно окренемо борби против заједничког противника. Чека нас тешка борба и за њу су нам потребне све истински демократске снаге, сви појединци који су вољни да се боре да ова земља буде нормална. Ово што живимо са овом влашћу заиста није нормално.

Фото: Приватна архива

о По правилницима ДС, Статутарна комисија је највиша инстанца која би требало да решава све спорне ситуације у странци. Лутовац, међутим, оспорава легитимитет те комисије, доносио је одлуке да се разрешите и ви као председник и већина чланова овог тела...

- Напади на Статутарну комисију трају више од годину дана. Блатећи нас и износећи гомилу неистина, Лутовац прикрива чињеницу да се управо за време његовог мандата ДС, нажалост, нашла у најдубљој кризи од свог оснивања. Скоро па ниједну одлуку Лутовац није донео уз поштовање процедуре, јер још актуелни председник, у техничком мандату, сматра да је процедура непотребан терет у функционисању странке и захтева константно да се странка води као приватна организација. Пренебрегава чињеницу да је демократија поштовање правила и процедура.

Чланови Статутарне комисије су дугогодишњи чланови странке и истовремено су озбиљни људи који су у рад тог органа заложили и свој пословни кредибилитет. Једноставно, имамо проблем када неко сматра да је његова воља довољна да се прескоче сви правилници, пословници и када неко мисли да је изнад Статута и изнад целе организације, па макар то био и председник странке. Уколико пристанемо на то, онда ДС више не постоји, јер странку чине не само људи, него и органи и тела који функционишу према усвојеним правилима. Штитећи право и правду, ми штитимо странку. То и јесте наша улога.

о Како одговарате на оптужбе Лутовца да струја која спроводи изборе "ради за Вучића"?

- Мислим да су и птице на грани огуглале на те срамне, лажне оптужбе господина Лутовца којим заправо покушава да сакрије своју невиђену неспособност да консолидује странку и чињеницу да није дорастао да води странку и систем каква је ДС. Најжалосније је што је тим радикалско-напредњачким наративом заправо сам себе дисквалификовао као демократу. А тај бедан покушај дисквалификације тако што ће "Вучићевцима" називати оне који оправдано критички мисле о њему, подсећају ме на ону стару изреку "држ"те лопова".

о Јесу ли тачне гласине да је Лутовац већ договорио да после избора пређе у Ђиласову ССП и може ли са собом да повуче и значајан број људи из ДС?
- Искрено, нисам чуо за тако нешто, мада ме после свега што је урадио од ДС у претходне две године не би ништа зачудило. Оно што је занимљиво јесу предлози за измену Статута које смо добили на мејл. Лично мислим да се нешто друго крупно спрема и да је управо то најбитнија улога господина Лутовца. А то свакако није очување и снажење ДС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)