МАРАТОНСКИ ИЗБОРНИ ПРОЦЕС У ШАПЦУ: Треће гласање тек 3. октобра

А. Делић

23. 09. 2020. у 16:37

МАРАТОНСКИ ИЗБОРНИ ПРОЦЕС У ШАПЦУ: Треће гласање тек 3. октобра

Фото: А. Делић

ГРАДСКА изборна комисија у Шапцу, на седници у среду, донела је одлуку да поновљени избори у овом граду буду одржани у суботу 3. октобра.

Ово је уследило након што је Управни суд Србије наложио да - трећи пут - избори буду организовани на пет, уместо на 20 биралишта, како је шабачки ГИК претходно донео решење.

Још једном, гласаће се на градским биралиштима у Доњем шору и Шипурским ливадама и у селима Шеварице, Дреновац и Мача Врањска.

- Сведоци смо стартегије константног одлагања избора, али и пролонгирања заказивања седнице ГИК-а, што се догађа након најновије одлуке Управног суда. Ово говори у прилог томе да Небојша Зеленовић очекује да му корона поново буде савезник као и после јунских избора - каже за "Новости" др Александар Пајић, кандидат СНС за градоначелника Шапца.

Фото: Танјуг

Александар Пајић

Од саопштавања одлуке суда па до седнице ГИК-а протекло је више од 45 часова, али без обзира на одуговлачења, локални избори, ипак, завршени су на 95 биралишта. СНС је до сада, практично, два пута тријумфовала (у јуну и 5. септембра на поновљеним изборима на 27 од 100 биралишта), и освојила 28.351 гласова. По такозваној "Донтовој пропорцији" ово значи да има 37 од 69 одборника.

На пет места на којима се гласање опет понавља право гласа има 5.808 бирача. Очекује се да ће листа Небојше Зеленовића, као и 5. септембра "прелити" велики број гласова на мањинске партнере "Метлу", "Прилику" и Европску зелену партију, како би се ујединили у исту одборничку групу против СНС.

Међутим, Зеленовићев ЗЗС недавно је напустио највећи партнер "Западна Србија" досадашњег председника Скупштине града Немање Пајића, а у Шапцу није тајна да су управо они обезбеђивали гласове мањинским странкама.

Од мањинских партија само је Руска странка "у плусу" у односу на број гласова за цензус, али и они су у међувремену пришли напредњацима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)