ВУЧИЋ И ГРЕНЕЛ СЕ ОБРАТИЛИ ГРАЂАНИМА: Отворена канцеларија ДФЦ-а, Трамп обећао да ће доћи у Београд (ВИДЕО)

Новости онлине

22. 09. 2020. у 14:05 >> 14:58

САСТАНАК делегације Србије, коју предводи председник Александар Вучић, са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом и извршним директором америцке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адамом Болером, почео је данас у 14 сати.

ВУЧИЋ И ГРЕНЕЛ СЕ ОБРАТИЛИ ГРАЂАНИМА: Отворена канцеларија ДФЦ-а, Трамп обећао да ће доћи у Београд (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Након састанка премијерка и Адам Болер, председник ДФЦ-а, су потписали протокол о сарадњи, и заједнички су отворили канцеларију америчке развојне агенције.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Вучић: Нисмо имали овако значајан споразум са САД у протеклих 140 година

Председник Вучић је на почетку свог обраћања рекао да је ово изузетно важан дан за Србију, и да наша земља није имала овако важан споразум са САД у последњих 140 година.

- Ја нисам говорио после посете Вашингтону о ономе што смо постигли, а постигли смо много. Одшкринули смо врата старог пријатељства са САД, и желим да се посебно захвалим председнику Доналду Трампу, који је имао довољно стрпљења да нас саслуша, и који је показао поштовање према свим грађанима Србије - рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да преговори у Белој кући нису били лаки, али да је Србија испоштована.

- Сви су говорили да је то што је рађено у Вашингтону само због изборне кампање Доналда Трампа. А као што ви видите овде је цео тим председника САД, и то је због идеје да буду присутнији у региону, да нам помогну да боље живимо. Знате да је наша идеја да развијамо економске односе са свима на Балкану, и да се водимо идејом о 4 слободе у региону - слободном протоку људи, робе, услуга и капитала.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Вучић је рекао да ће се резулати видети у годинама који долазе, али да су данас постављени темељи успеха.

- Нико нама не поклања паре, као што то неки говоре. То је један од начина на који Американци улажу у цео свет, они наравно желе и да део тог новца врате својим пореским обвезницима. Ми смо причали и о шеми о микро, средњим и великим предузећима, о томе сам и причао са Адамом - рекао је Вучић, па додао:

- Време је да бринемо за народ, а не да ли ће неко да нам нађе тачку или запету да нас критикује - рекао је Вучић.

Председник је истакао да су ове инвестиције изузетно значајне, и да је кључна помоћ малим и средњим предузећима.

- Не волим да причам о милијардама, зато што људи одмах очекују да нешто пада са неба. Мене много више радује помоћ малим и средњим приватним предузећима, која су крвоток нашег друштва.

Он је рекао да ће наставити разговоре са Приштином у бриселским оквирима, али да Србија више не бежи од разговора са својим америчким пријатељима.

Вучић је истакао и да је Гренел изнео идеју да заједнички обнове срушене зграде Генералштаба и Министарства. 

Болер представио Џона Јовановића, шефа канцеларије ДФЦ-а у Београду

Адам Болер, председник ДФЦ-а, је рекао да је канцеларија која је данас отворена стална.

- Лидери Србије су се определили за људе, а не за прошлост, не за линије раздвајања и болне ране из прошлости.

Председник ДФЦ-а је рекао да је ово велика ствар, и да би тешко дошло до отварања канцеларије да није дошло до потписивања споразума у Вашингтону.

Болер је потом представио Џона Јовановића, шефа канцеларије ДФЦ-а у Београду.

Џон Ивановић/Фото: Принтсцреен/Танјуг

Он је лидер из приватног сектора, амерички патриота који је поносан на то што је из овог региона.

- За мене је ово част и велика одговорност, прилика која се једном добија. Ја ћу радити на томе да се што више повезујемо. Да Балкан буде регион мира, одакле млади неће одлазити, већ ће се враћати и имати добре послове, које ћемо ми обезбедити - истакао је Јовановић на савршеном српском.

Гренел: Поручујем грађанима Србије - држите нас за реч

Гренел је рекао да су Американци нестрпљив народ, а да је Трампова администрација још нестрпљивија.

- Желим да испунимо све што смо потписали са Србијом, а вашем народу желим да поручим - држите нас за реч, не само за Вашингтонски споразум, него за све што смо се договорили.

Он је истакао да не жели да све остане само потпис на папиру, и истакао да је симболика важна, али да она не доноси храну на сто.

- Зато тражим од грађана Србије да нас држе за реч, и да нас "прозивају". Ваши приватници у региону су се већ повезивали, али им је само било потребно да владе реше своје проблеме.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Гренел се захвалио Вучићу, и истакао да је сјајан преговарач, који отворено каже докле сме да иде и са чиме се не слаже.

- Надамо се да су ово потпуно нови односи економске нормализације, и мислимо да симболика и политичке теме могу да сачекају, да је кључна економија. Политичка борба следи када обезбедимо економску сигурност. Ми ћемо увек поштовати наша обећања, а то се види по томе што је ово највећа делегација која је дошла у Србију.

Тема је била и долазак Трампа у Београд, а Гренел је рекао да је амерички председник изразио жељу да дође у Србију.

- Обавезе које је Трамп преузео су стварне, и он и Иванка су изразили жељу да дођу у Београд. Ако се оствари да један амерички председник дође овде, то би била велика ствар. Не могу вам рећи тачан датум, али ја једва чекам да га видим у Београду - истакао је Гренел.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)