ПРЕГОВОРИ О ФОРМИРАЊУ НОВИХ ИНСТИТУЦИЈА КРАЈЕМ МЕСЕЦА: Министри на окупу у октобру

С. С. Р.

22. 09. 2020. у 07:30

ПРЕГОВОРИ О ФОРМИРАЊУ НОВИХ ИНСТИТУЦИЈА КРАЈЕМ МЕСЕЦА: Министри на  окупу у октобру

Фото В.Н.

НОВА Влада Србије и руководство парламента, по свему судећи, биће изабрани током октобра.

Ове недеље, према најавама потпредседника Владе Ивица Дачића, акценат ће бити на доласку Ричарда Гренела, специјалног изасланика председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, као и америчке развојне агенције ДФЦ у српску престоницу. Тек после сумирања утисака ових посета, на дневни ред ће доћи формирање нових институција на основу резултата избора одржаних 21. јуна.

- Одлука о формирању Владе још није донета. Коалиција СПС-ЈС поносна је на резултате у претходних осам година и спремни смо на даљу сарадњу са Александром Вучићем и Српском напредном странком. Немам информацију када ће кабинет бити формиран. У међувремену од најаве договора догодио се низ спољно-политичких догађаја, укључујући Вашингтонски споразум и разговоре у Бриселу. У сваком случају, имајући у виду рокове, процес формирања Владе није уопште упитан - истакао је Дачић.

Фото В.Н.

На питање да ли је расположен, јер остаје у Влади, рекао је да је "на победницима избора да воде процес формирања владе и да донесу одлуку":

- Та одлука још није донета и ништа се ново није десило у међувремену да бих по томе управљао своје расположење.

СЛЕДЕ ДВЕ СЕДНИЦЕ ПАРЛАМЕНТА

ПРЕМА плану, посланици треба прво да се окупе како би изабрали председника, потпредседнике, те чланове одбора и делегација у међународним интитуцијама. На наредној седници, очекује се експозе и избор Владе. Највише шанси за премијера има Ана Брнабић, за председника Скупштине Владимир Орлић, а помиње се и Марија Обрадовић.

Министар одбране Александар Вулин рекао је јуче да је председник Вучић "под великим притиском коалиционих партнера по питању формирања Владе" и додао да он не тражи да поново буде министар.

- Много је апетита, људи који хоће да добију више него што им припада. Покрет социјалиста не тражи министарско место. Ја, Александар Вулин, не тражим да будем министар у Влади. Задовољан сам ако се настави ова политика. Ако треба да се мењају кадрови, ако народ очекује промене, а очекује, нека почне од мене - истакао је Вулин. - Захваљујући поверењу Вучића, ја сам се борио за Косово, правио Закон о раду, чувао Србију од мигрантске кризе, био министар одбране. Захваљујући његовом поверењу, то је највиши степен који можете да добијете у политици - да будете министар одбране. После тога, не морам да будем ништа. Не морам никада више да се бавим политиком.

Вулин је додао да ће ПС, који има три посланика, наставити да буде део владајуће коалиције и гласаће за предлоге Владе, без обзира на то да ли ће он бити министар.

Иначе, крајњи рок за формирање Владе је 3. новембар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (34)

Borivoje

22.09.2020. 08:46

Grenel je veoma iskusan diplomata, trebamo da ga na najbolji nacin ugostimo ali i da budemo oprezni u svakom dogovoru sa njim. Mislim da trenutno imamo dobru poziciju sa SAD i simapatije Donalda Trampa, trebalo bi iskoristiti trenutak.