МИЛО САД И КОМИТЕ ЗОВЕ У ПОМОЋ: Скандалозна порука Ђукановића о герилском рату у одбрани земље наишла на жестоку осуду јавности

Велиша Кадић

20. 09. 2020. у 08:00

УПРКОС томе што је признао резултате парламентарних избора 30. августа и пораз Демократске партије социјалиста, како се примиче дан примопредаје власти председник Црне Горе Мило Ђукановић потпуно је изгубио компас.

МИЛО САД И КОМИТЕ ЗОВЕ У ПОМОЋ:  Скандалозна порука Ђукановића о герилском рату у одбрани земље наишла на жестоку осуду јавности

Фото архива

У борби против невидљивог непријатеља најавио је герилски рат у одбрани земље, па ако затреба и из шуме!

- Бранићемо Црну Гору свим средствима, као што сам рекао и из шуме, и нећемо се ваљда, као што знате, ту разликовати у односу на генерације наших предака - рекао је Ђукановић, гостујући на босанскохерцеговачкој ТВ Фејс.

На питање може ли се десити да на Цетињу, као симболу црногорске државе, Амфилохије и СПЦ направе храм, као што је већ најављено, Ђукановић је одлучно рекао да не може:

- Наравно, ако Амфилохије крене, и постави камен, биће му тај камен срушен, и он то зна и зато неће кренути.

Фото Д. Миловановић

На ове скандалозне изјаве актуелног шефа црногорске државе реаговао је Здравко Кривокапић, носилац листе "За будућност Црне Горе":

- Мени су изненађујуће изјаве које Црну Гору враћају у неки период који се нама приписује, а то је та хајдучија, или боље речено комитски покрет. Сад видите одакле је та идеја комита, ако председник Ђукановић каже да ће се он придружити у неким шумама.

Због изјава на овој телевизији, бранилац Душка Кнежевића, адвокат Здравко Ђукановић, поднео је Врховном државном тужилаштву у Подгорици кривичну пријаву против Мила Ђукановића, председника Црне Горе, и то због извршења три кривична дела: позивање на насилну промену уставог уређења, изазивање националне, расне и верске мржње и кривично дело угрожавања сигурности.

- Ђукановић је као актуелни председник Црне Горе, у острашћеном обраћању јавности, јасно поручио да само декларативно признаје резултате избора, омаловажавајући и ругајући се изборној победи опозиције. Назвао ју је "коалицијом од три дана", позивајући следбенике на терористичке акте и "одлазак у шуму" - образложио је Здравко Ђукановић.

ДРЖАО КАМЕН - темељац

Мило Ђукановић је 1997. при посети Митрополији црногорско-приморској са одушевљењем у својим рукама држао камен темељац за изградњу истог храма, који сада жели да сруши.

Ради се о Саборном храму на Цетињу, чију је изградњу почео краљ Никола 1910. приликом проглашења Црне Горе за краљевину.

Он додаје да је Мило Ђукановић у интервјуу још једном показао патолошку мржњу према српском народу и Српској православној цркви, покушавајући да свој пораз на парламентарним изборима пребаци на терет међунационалних сукоба. Зато сматра да је неопходно да ВДТ и други државни органи хитно реагују "јер ћутање државе на овакве изјаве председника може имати озбиљне и несагледиве последице.

Фото З. Јовановић

- Мило Ђукановић је историјску победу опозиције и сопствени пораз упоредио са аустроугарском окупацијом 1914. и фашистичком окупацијом Црне Горе 1941. Он би морао тужилаштву да објасни ко је то упозоравао Амфилохија да не гради храм на Цетињу и ко је то ко ће рушити храм уколико почне његова изградња. Да објасни на који начин је планирао да таквом акцијом руководи, будући да је изгубио на парламентарним изборима и да неће бити у новој Влади Црне Горе - истиче адвокат Ђукановић.

МЕДОЈЕВИЋ ОБАВЕСТИО НАТО

Председник Покрета за промјене Небојша Медојевић оценио је да су председник Црне Горе Мило Ђукановић и његова "терористичка организација ДПС" највећа претња миру и безбедности земље. У саопштењу, Медојевић наводи да се ДПС који се заснива "на шверцу наркотика и цигарета и прању новца мора забранити", а имовина ДПС "мора национализовати", као и да се "кључне вође оптужбе осуде пред судовима Црне Горе".

- Обавестио сам моје пријатеље у НАТО да нам треба снажна политичка, финансијска, кадровска, оперативна и техничка подршка за борбу против ове хоботнице - навео је Медојевић.

Марко Милачић, лидер Праве Црне Горе, истиче да Милу није место у шуми, него у затвору:

- Он је председник без народа, усамљени гонич Духа Светога који га мучи и прогања, посебно сада када је остао сам на броду без палубе, јер не гризу га само стране амбасаде, не уједају само моћни и велики, него и његови.

Јован Вучуровић, кандидат за посланика коалиције "За будућност Црне Горе", каже да је важно да се Црна Гора налази на путу духовне, моралне и економске обнове и да почиње процес стварања правне државе, обрачуна са криминалом и корупцијом.

И друштвене мреже јуче су се усијале због интервјуа Ђукановића, а познати политички аналитичар Лука Радоњић оценио је да је у питању прворазредни политички скандал.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (41)