АМЕРИКАНЦИ ОРГАНИЗОВАЛИ ДОСТАВЉАЊЕ ДОСИЈЕА ОВК? Суд за злочине на КиМ ћути о скандалу са достављањем доказа

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ - Д. ЗЕЧЕВИЋ

19. 09. 2020. у 07:30

АМЕРИКАНЦИ ОРГАНИЗОВАЛИ ДОСТАВЉАЊЕ ДОСИЈЕА ОВК? Суд за злочине на КиМ ћути о скандалу са достављањем доказа

Фото: Архива Новости

АМБАСАДОРИ држава Квинте на тзв. Косову позвали су тамошње власти да не подривају мисије специјализованих већа и Специјалног тужилаштва за истраживање ратних злочина почињених на Косову.

Реакција је уследила после, другог по реду, "цурења" докумената из Специјалног суда за седиштем у Хагу, када је маскирани човек донео пакете са документацијом у Удружење ратних ветерана тзв. ОВК, у Приштини. Међу документима, како је објављено, налазе се и имена заштићених сведока, као и преписка српског Тужилаштва за ратне злочине са Клинтом Вилијамсоном, првим тужиоцем специјалног истражног тима.

У саопштењу пристиглом из амбасаде САД у Приштини, наводи се да су шефови мисија пет држава похвалили Специјализовано тужилаштво јер "поштује своја овлашћења да истражи потенцијално незаконито откривање докумената". Ово је једина назнака да Тужилаштво у Хагу нешто ради у овом случају, јер се не оглашавају, нити одговарају на новинарска питања.

Истражитељима би вероватно могла да помогне изјава председника Удружења ветерана Насима Харадинаја "да до цурења информација долази због два америчка тужиоца која су дала оставку, а који су видели да су упали у замку државног апарата".

ТУЖИЛАЦ ИПАК НИЈЕ ДАО ОСТАВКУ

НАСИМ Харадинај није прецизирао да ли је један од тужилаца које је поменуо у контексту "цурења" папира Кваи Хонг Ип, доскорашњи заменик тужиоца у Специјалном тужилаштву. Иако је прво објављено да је Ип дао оставку по избијању скандала с "цурењем" докумената, испоставило се да је на другу функцију отишао непосредно пре тога.

Да су се имена кључних сведока, међу којима има Срба, Албанаца, Рома, Ашкалија и Египћана, нашла у рукама некадашњих бораца тзв. ОВК, против којих би требало да сведоче, сигуран је новинар и директор Дома културе у Грачаници, Живојин Ракочевић.

- У доба Унмика, када је нестала струја, нестало је хиљаде докумената, међу којима и кључни докази за "жуту кућу". Ако је то могло да нестане и ако је могло да буде елиминисано 11 сведока против Рамуша Харадинаја, све је могуће, па и да имена сведока "процуре" из суда.

Изјаву Насима Харадинаја, да би за одливање важних информација могла да буду одговорна два америчка тужиоца, Ракочевић коментарише сукобима у оквиру администрације САД. Крило блиско претходној гарнитури жели да сакрије своје саучесништво у ономе што је радила тзв. ОВК.

- Подаци ће "цурити" у бескрај да би се сачувала слика о "пројекту Косово". У том контексту треба гледати и обелодањивање оптужнице против Тачија и Весељија пре него што су јавно потврђене - каже Ракочевић.

Фото: Никола Илић

Да су у папирима који су изашли из суда и њена сведочења, уплашила се С. З. (45) из околоне Приштине. Она је сведочила о околностима под којима је, 24. јуна 2000, на путу Мердаре -Подујево, киднапован њен отац. Пре седам-осам година давала је исказ истражитељима Хашког трибунала:

- Сведочила сам два дана по неколико сати. Испитивали су нас о конкретним случајевима киднаповања или убиства чланова наших породица. Пошто ја нисам директни сведок, питали су ме шта сам све чула о отмици оца, која се имена спомињу као киднапери...

Сведочење је дала у суду у Куршумлији:

- Киднапованог оца сам неколико година касније видела на фотографији страног часописа у колони заробљених Срба испред логора у Албанији - каже наша саговорница и додаје да у документу Унмика, који је добила, нема ни датума ни узрока смрти, а као година смрти наведена је 2003.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)