ИЗВЕШТАЈИ ЕК О НАПРЕТКУ ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: У јавности 6. октобра?

Танјуг

18. 09. 2020. у 09:47

ИЗВЕШТАЈИ ЕК О НАПРЕТКУ ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: У јавности 6. октобра?

Дото: Депозит

ИЗВЕШТАЈИ Европске комисије о напретку земаља Западног Балкана на путу ка ЕУ биће објављени највероватније 6. октобра, пише подгоричка Побједа.

Побједа наводи да ће извештај о напретку за Црну Гору, као и друге земље ЗБ, бити објављен највероватније 6. октобра и подсећа да је тај документ требало да буде објављен у мају ове године, али је због пандемије корона вируса његово представљање померено за јесен.

Извор листа наводи да је разлог за то што су у Србији и Црној Гори одржани избори, који ће бити поменути у извештају.

Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро казала је за Побједу да Комисија тренутно припрема извештаје о проширењу, за које, како је казала, очекује да буду представљени у октобру.

Упитана за садржај документа ЕК који ће се односити на ситуацију у Црној Гори, Писонеро је навела и да ће извештаји узети у обзир ситуацију у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима.

"Извештаји ће пружити детаљну процену стања у свакој земљи кандидату и земљи потенцијалном кандидату, утврдити шта је постигнуто током прошле године и утврдити смернице о реформским приоритетима", рекла је Писонеро.

Она је додала и да се од новог парламента и владе очекује наставак доследног пута ка ЕУ.

"Црна Гора је добро напредовала у приступном процесу са ЕУ и месеци пред нама морају бити искоришћени за продубљивање и убрзање политичких и економских реформи, посебно у областима владавине права, где је следећа прекретница испуњавање привремених мерила за поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права", рекла је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)