ЗАШТО ВЕЛИКЕ СИЛЕ ЋУТЕ: Трампов успех на Блиском истоку и Балкану добар само за САД?

Танјуг

17. 09. 2020. у 10:11

НАКОН споразума потписаних у Вашингтону, о нормализацији економских односа Београда и Приштине, посебно у делу који се тиче збивања на Блиском истоку, као и о успостављању дипломатских односа Израела, УАЕ и Бахреина, упадљиво је одсуство реакције, готово игнорисање великих светских сила на оно што је постигнуто у Белој кући.

ЗАШТО ВЕЛИКЕ СИЛЕ ЋУТЕ: Трампов успех на Блиском истоку и Балкану добар само за САД?

Фото: АП

Чини се да моћне земље занемарају резултате и помаке који су САД направиле у решавању вишедеценијских проблема на Балкану и Блиском истоку, иако се не може рећи да то за њих није важна тема.

Танјугови саговорници управо чињеницу да споразуми, који се оцењују као историјски, поене доносе само САД виде као разлог зашто Русија, Кина, Немачка или Француска нису "раздрагано реаговале".

Стеван Недељковић са портала Амерички-избори. рс каже да ниједна веклика слиа не жели да буде искључена из било ког глобалног процеса.

Француска и Немачка су, додаје, желеле да буду укључене у преговоре, а нису, тако да је ћутање био њихов начин да одговоре на све то.

Фото: ЕПА

Недељковић подсећа да је Турска реаговала на најаву могућег пресељења амбасаде Србије у Јерусалим што би, ако до тога дође, нарусило наше односе са Анкаром, док је руска рекација била она Марије Захарове, која, иако личи на идивидулани чин, то, по његовом мишљењу, није била.

Гледајући место Србије у глобалној игри, и Недељковић каже да се мора водити рачуна да се не понављају грешке те да су пред Србијом три пута.

Први је како каже пут наставак избалансиране политике према кључним актерима, други одустајање од документа потписаног у Вашинготну и ближе сврставање Русији и Кини и трећи је приближавање САД, тражење заштиника у САД а истовремено приближавање ЕУ.

Он каже да је то ипак трећи пут, јер су ЕУ и САД увек били савезници.

Аналитичар Драгомир Анђелковић примећује да, када год једна велика сила нешто једнострано постигне, направи продор у међународној свери - друге велике силе, чак и да су у пратнерским односима, на то не могу да гледају са превише позитивне енегије.

"У геополитици било чији поен је само његов поен и то свакако утиче на међународни имиџ и престиж, па друге силе никада нису због тога раздрагане", рекао је Анђекловић.

Додаје да многе земље, у светлу избора - који нису само амерички, већ утичу на ток светских односа, заузимају одговрајући став у зависности од тога да ли желе Трампову победу Или не.

Фото: AP Photo/Susan Walsh

Русија сигурно навија за Трампа, јер би јој Бајден био горе решење, док је Кина, као и већина европских сила отворено за Бајдена, рекао је Анђелковић и додао да Русија према споразумима има позитиван однос, иако се не изјашњава, јер доприносе победи Трампа.

Кина и ЕУ, додаје, несумњиво гледају негативно на договоре што се види кроз медије, али неће да се отворено конфронтирају, јер ако нека акција ипак има мировни карактер, тешко ју је генерално оспоравати.

"Када се све то укрсти, јасно је зашто имамо ћутање великих сила. Тек после избора, сви ти споразуми ће се наћи поново на дневном реду и око њих ће почети озбиљније расправе у свету", очекује Анђелковић.

На питање где је Србија у глобалној "игри моћи", он каже да Србија, као мала земља, мора да се сачува да не пострада, као много пута до сада.

Председник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић каже да интереси главних светских играча више нису хармонизовани, а доласком председника Трампа дошло је до тектонских поремећаја у светској политици.

"САД више нису светски полицајац, нису држава која утерује мир, учи друге шта треба да раде и како да се понашају, сада су САД окренуте себи, својој будућности, траже кратке путеве до реализације својих интереса, не баве се светским поретком у мери да га финансирају, да имају огромне трошкове, а да за уврат добију мало", казао је Милетић.

Додаје да ниво промене који је условљен великим заокретом не виде још ни ЕУ, али ни Русија, нити Кина.

"Када све то имамо у виду, није тешко закључити да се успесима Трампа и његове спољне политике не радује готово нико сем оних којих се ти споразуми тичу, односно они актери који таквим споразумима добијају перспективу, мир, стабилност и бољу будућност. У том смислу, заиста ме превише и не чуди тишина која се гласно чује", наводи.

Када је у питању позиција Србије у глобалном поретку, Милетић каже да све што се дешава у свету не иде на штету наше земље, ако се гледа партикуларно.

"То јесу озбиљни поремећаји који могу да створе нелагодност, али с друге стране ми имамо шансу да поправљамо постепено позицију нашег народа у региону и да јачамо државу Србију", рекао је Милетић.

Оснивач и председник тинк-тенк организације "Ист вест бриж" Јован Ковачић оценио је да су споразуми велики успеси за Белу кућу, али да сви чекају да виде шта ће се сада десити.

"Довести УАЕ, Бахреин и Израел за један сто је заиста велики успех. Тога до сада није било", каже Ковачић и додаје да се сада кристалише један нови савезнички правац на Блиском истоку који води до САД с једне стране, док на другој страни остају Иран, Катар, Сирија, Хезболах у Либану.

Такође подсећа да се десио велики поремечај у односима САД и Европе, али наглашава да Европа сада мора да нађе своје место.

Саудијска Арабија је дозволила прелет израелским авионима, што се, истиче, никада није десило у новијој историји.

"То је срачунато да натерају Палестинце и њихову браћу из арапских земаља да озбиљно схвате шта се дешава сада на Блиском истоку око Израела. Јер не смемо да заборавимо да највећи непријатељи Палестине нису били Запад, него њихова арапска браћа који су користили Палестину и палестинску ужасну трагедију за своје политичке сврхе", тврди Ковачић.

Та питања, додаје, са овим споразумима морају да се реше.

"Нешто је покренуто са мртве тачке, како је покренуто и косовско питање са мртве тачке и то је карактеристично за САД администрације", наглашава Ковачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)