ТАДИЋ БРОЈИ КОЛОНЕ: У седишту СДС састанак дела опозиције, изостали кључни играчи - а за неке и забрана

Д. М.

17. 09. 2020. у 09:11

ПРВИ састанак о новој стратегији опозиционог деловања, који је организован на иницијативу председника Социјалдемократске странке Бориса Тадића, завршен је договором да - наставе да се договарају.

ТАДИЋ БРОЈИ КОЛОНЕ: У седишту СДС састанак дела опозиције, изостали кључни играчи - а за неке и забрана

Фото: М. Анђела

Да домети ових разговора неће бити велики, могло се видети и према "јачини састава" који се нашао за столом, јер већина странака које су се одазвале Тадићевом позиву на разговоре није послала "прву поставу".

Од страначких лидера били су присутни председници ДСС и ПСГ, Милош Јовановић и Сергеј Трифуновић, док су Драган Ђилас (Странка слободе и правде), Вук Јеремић (Народна странка), и Зоран Лутовац (ДС) у име Удружене опозиције Србије послали Јанка Веселиновића, из Покрета за преокрет, и Ђорђа Вукадиновића, бившег посланика.

Састанку су присуствовали и Арис Мовсесијан из Нове странке, Ђорђе Микетић испред одборничке групе "Срце града Стари град", као и представници Доста је било, иницијативе "Не давимо Београд"...

БЕЗ ШАПИЋА И ОБРАДОВИЋА

ЛИДЕР СПАС Александар Шапић није јуче био на састанку код Тадића. Шапић за "Новости" каже да се није ни до сада одазивао позивима на сличне састанке и не види зашто би сада одустао од те праксе. Изостао је и председник Двери Бошко Обрадовић, који је рекао да Тадић не може бити модератор опозиционих разговора, јер да је "режим са њим на челу био добар, не би напредњаци дошли на власт".

Из "1 од 5 милиона" оптужили су СДС да нису пустили њихову представницу Теу Вукадин на састанак опозиције, док нам је у Тадићевој странци речено да су они - дошли непозвани, односно да нису били на списку странака и покрета којима је упућен позив. Из "1 од 5 милиона" поручили су да је "овај случај показао да "поједини лидери и лидерчићи у јавности само глуме спремност за заједништво, а иза завеса воде спискове, подгревају поделе и праве кланове, са једином амбицијом да преузму власт и међу собом поделе позиције".

Тадић је, међутим, на почетку састанка рекао да нема намеру да буде лидер, координатор или модератор евентуалног будућег заједничког деловања опозиције, уз напомену да се залаже за наступ у више колона.

- Наше различитости не треба да нам буду препрека и међусобни напади су нешто чему се радује само Вучић. Разговарали смо о координацији активности опозиције пред будуће изборе, када год да буду одржани, а наставићемо разговоре о наступу у једној или више колона - рекао је Тадић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже, за "Новости", да је састанак у СДС покушај рециклаже нечега што већ није успело, а то је уједињење опозиције:

- Ово је, заправо, скупљање делова Демократске странке, и то не свих делова, у нову целину. Овакви састанци, осим оних који седе на њима, мало кога занимају, а поготово су неинтересантни бирачима ових странака. Састанак у СДС видим као носталгију за прошлим временима, која су у симболичком политичком смислу - мртва.

Опет траже помоћ Брисела у вези са изборима

ЕВРОПСКИ посланици из редова социјалиста и демократа и странке ССП, ДС и ЗзС позвали су у заједничком саопштењу на обнављање дијалога власти и опозиције о изборним условима, уз посредовање Европског парламента што је пре могуће.

На састанку су учествовали председник Партије европских социјалиста Сергеј Станишев, председавајућа делегације ЕП за Србију Тања Фајон, као и европски посланици Кати Пири, Тонино Пицула, Деметрис Пападакис и Андреас Шидер. Присуствовали су и Драган Ђилас и Љубан Панић из ССП, председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић и потпредседник ДС Дејан Николић.

Тања Фајон/Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

- У погледу предстојећих избора у Београду, и следећих парламентарних избора, подржавамо посвећеност ЕП да се поново успостави међупартијски дијалог са парламентом Србије и политичким партијама у Србији, као и позицију комесара Оливера Вархељија да се ЕП ангажује у међупартијском дијалогу власти и опозиције - наводи се у саопштењу. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ВАЖНИ САСТАНЦИ ЗА СРБИЈУ: Председник Вучић кренуо у Бугарску (ФОТО)