ХОТИ У БРИСЕЛУ: Прво коначно решење, па ЗСО

Танјуг

10. 09. 2020. у 19:14

ХОТИ У БРИСЕЛУ: Прво коначно решење, па ЗСО

Фото: ЕПА

ПРЕМИЈЕР привремених косовских институција Авдулах Хоти каже да Приштина неће одступити од споразума о Заједници српских општина, али ће га применити тек по постизању финалног договора с Београдом.

Хоти је пред посланицима Спољнополитичког одбора Европскпог парламента рекао да су на последњој рунди дијалога у Бриселу покренута важна питања, Заједнице српских општина и међусобних финансијских потраживања, и понавља да је међусобно признање једини пут ка пуној нормализацији односа Беогрда и Приштине.

”Потписали смо споразум о Заједници српских општина 2015. године и нећемо одступити од тог споразума. Сада смо се договорили да заједно дођемо до финалног свеобухватног договора, како бисмо могли да применимо и договор о ЗСО и многа друга питања”, каже Хоти.

Тврди да косовски закони подразумевају највише европске стандарде за немањинске заједнице.

”Имао још тога да урадимо, али добро је да су све заједнице потпуно интегрисане”, каже Хоти.

Када је реч о другој отвореној теми, финансијским потраживањима, Хоти наводи да она подразумева договор око сукцесије и дуговања на основу ратне одштете.

”Све је то важно како би нормализовали односе између наше две земље”, поручује Хоти.

Авдулах Хоти је пред европским посланицима у Бриселу закључио да ”једно кроз међусобно признање Косово може да се у потпуности ангажује у смисленим односима са Србијом. ”

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Komsija

14.09.2020. 21:50

Siptari ne daju Srbima Zajednicu Srpskih Opstina. Zato bi Srbija napokon trealo da predje iz defanzive u ofanzivu i poudi im ono sto oni ne daju - Zajednicu Albanskih Opstina (ZAO). To bi bila fer ponuda koja se ne moze odbiti.