ДВА КЉУЧНА ЦИЉА: Гренел открио шта је био план Вашингтона на састанцима у Белој кући

Д. М.

10. 09. 2020. у 09:00

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел открио је јуче шта су била два кључна циља Вашингтона на састанцима у Белој кући.

ДВА КЉУЧНА ЦИЉА: Гренел открио шта је био план Вашингтона на састанцима у Белој кући

Foto AP

Први је да се постигнутим споразумом о нормализацији економских односа границе оставе што је више могуће по страни, а инсистира на економији, отварању радних места и стварања услова за пословање. И други, да се регион помери ка Западу и окрене од Русије и Кине.

Јасан одговор Гренелу на отворено признање да САД желе да "отргну Србију из загрљаја" савезника са Истока, стигао је из Београда, али и из Москве и Пекинга. Руски и кинески званичници поручују да добри односи са Србијом нису нарушени и да се наставља наше стратешко партнерство.

- Постоји неколико важних аспеката споразума, међу којима је и то што су се обе земље сложиле да прошире своје изворе енергије, а то је веома важно за Србију, јер 100 одсто њене енергије долази из Русије. То значи напуштање Русије - рекао је Гренел, који би према неким најавама могао да дође у Београд већ крајем овог месеца.

По његовим речима, Србија ће преместити амбасаду до јула у Јерусалим, Косово и Израел ће се међусобно признати, што ће појачати њихове међусобне одоносе.

- То све помера регион ка Западу и окреће од Русије и Кине. То је велика дипломатска победа Доналда Трампа - поручио је Гренел.

Он се осврнуо и на договор око језера Газиводе:

- Направићемо студију изводљивости владе САД на језеру које користе две земље, већину Косово, а део и Србија, о томе како пронаћи начине за коришћење воде за енергетска питања.

Foto AP

Председник Александар Вучић после састанака које је имао у Вашингтону, још једном је поручио да у САД није прихваћено међусобно признавање Србије и Косова. Коментаришићу реакције из Русије на споразум из Вашингтона, попут оне коју је изнела портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, он је казао да осам година слуша како је Србија "слуга Русије".

- Не, ми водимо рачуна о себи и својим интересима. Русија је наш пријатељ, имамо одличне односе. Али, ми представљамо своју малу земљу с Балкана, њом се поносимо, њу волимо и, као што сте видели, на нешто што се догодило, а што нисмо сматрали да је пристојно и примерено, одговорили смо снажно - рекао је Вучић.

ТЕК СЛЕДЕ РАЗГОВОРИ О АМБАСАДИ

САВЕТНИЦА председника Србије за медије Сузана Васиљевић појаснила је јуче да премештање Амбасаде у Јерусалим још није коначно и да ће зависити од тога како ће се Израел понашати по питању КиМ:

- О следећим корацима ће се тек разговарати, а то зависи од поступка Израела, за сада ништа нисмо прихватили и ништа није потписано, та тачка јесте у папиру Приштине, али не у папиру Србије.
Израелски медији најављују и да ће премијер Израела Бењамин Нетанијаху и Вучић сутра разговарати телефоном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Pizdovan

10.09.2020. 09:28

Eh to ih pati, Rusija i Kina, a nama je teško prekinuti suradnju koju smo do sada ostvarili sa tim gigantima. Najgore je što nas siluju ovi što nas u više navrata razbiše i uništiše veliki deo već i onako jadne ekonomije.